Universiteit Leiden

nl en

Festival

Osse OpgravingsOntmoeting: Alle sporen Leiden naar Oss

Datum
zaterdag 4 mei 2024
Tijd
Locatie
Gewandeweg, Oss

Op zaterdag 4 mei vindt de Osse OpgravingsOntmoeting aan de Gewandeweg met Leidse archeologen plaats onder het motto ‘Alle vondsten Leiden naar Oss!’.

Jubileum

De Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden heeft in april en mei weer haar jaarlijkse Field School, waar archeologiestudenten de fijne kneepjes van het opgravingsvak leren. Die vindt traditiegetrouw in Oss plaats, en dit jaar is een bijzondere editie. Er is namelijk een jubileum te vieren. In 1974 waren Leidse archeologen voor het eerst actief in Oss, na een melding door lokale vrijetijdsarcheologen. Dat is dus inmiddels 50 jaar geleden, en die mijlpaal wordt in Oss het hele jaar door gevierd met allerlei activiteiten. Op 4 mei nodigt de universiteit alle inwoners van de gemeente én alle andere geïnteresseerden uit op de locatie aan de Gewandeweg voor de Opgravingsontmoeting.

Wat is er te doen?

De hele dag door zijn archeologen en studenten in groten getale present en bruist het van de activiteiten. Een kleine opsomming:

  • Uitleg in groepjes over het digitaal inmeten van de sporen en vondsten (vanaf 15 jaar)
  • Demonstraties experimentele archeologie: uitproberen en meedenken hoe onze voorouders in de Prehistorie dingen hebben gedaan
  • Rondleidingen over de opgraving
  • Zelf iets gevonden? Breng het mee en laat het determineren (bepalen wat het is en hoe oud) door archeologiespecialisten op allerlei gebied
  • Speciale activiteiten voor kinderen
  • Kijken door de microscoop naar zaden en stuifmeelkorrels, waardoor een beeld kan worden gevormd van het vroegere landschap, het klimaat, waar voedde de mens zich mee etc.
  • Kraampjes met vondsten, boeken en informatie van erfgoedorganisaties
  • Onderzoek van eerder gevonden prehistorische crematieresten door een specialist in menselijk botmateriaal
  • Meegraven: zelf meedoen aan de opgraving (op aanmelding)

Moet je je aanmelden?

Iedereen is welkom om tussen 10.00 en 16.00 uur langs te komen en elkaar en de archeologen te ontmoeten. Aanmelden is niet nodig, behalve voor het meegraven.

Het meegraven gebeurt in twee groepen, een ochtendgroep van 10.00 tot 12.00 en een middaggroep van 13.00 tot 15.00 uur. Er kunnen 20/25 mensen deelnemen per groep. Aanmelding opent binnenkort. Meer informatie op deze pagina.

Het terrein en alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Waar en wanneer?

Datum: zaterdag 4 mei van 10.00 – 16.00 uur

Adres: Gewandeweg 100, 5345 HT Oss

Kom zo mogelijk op de fiets, ter plaatse is zeer beperkte parkeergelegenheid!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.