Universiteit Leiden

nl en

Masterclasses

Masterclasses Causal Questions in Public Law van professor Mila Versteeg

Datum
maandag 19 juni 2023 - vrijdag 23 juni 2023
Locatie
Kamerlingh Onnes gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A1.44 en A0.51

In Nederland en België ontwikkelt het staats- en bestuursrechtelijke onderzoek snel in nieuwe richtingen. Rechtsvergelijking behoort inmiddels tot de huisraad, maar ook interdisciplinair en multidisciplinaire aanpak van onderzoek wint snel terrein. Een nieuwe horizon is die van de empirische juridische studies (Empirical Legal Studies). Interdisciplinaire, multidisciplinaire en/of empirische onderzoeksmethoden behoren meestal niet tot de standaarduitrusting van juridisch geschoolde onderzoekers. 

Het werk van Professor Mila Versteeg verbonden aan de Virginia School of Law in de VS, behoort al enkele jaren tot het meest vooraanstaande en innovatieve onderzoek op het terrein van de empirische bestudering van het constitutionele recht wereldwijd. Wellicht is niemand beter in staat om Nederlandse en Belgische publiekrechtwetenschap nieuwe inzichten op het vlak van empirische methoden mee te geven dan professor Versteeg. Versteeg zal een viertal Masterclasses (in het engels) verzorgen.

Outline masterclasses
Public law is full of causal questions. Why do states become parties to international legal regimes? What causes states to adopt particular kinds of constitutional provisions? Do international human rights treaties make a difference? Does constitutional law change outcomes in a way that we can measure? While these questions are easy to identify, answering them is a much harder task. In four lectures, we will address how to identify and start answering causal questions.

The topics of the classes, held at the venue of Leiden Law School (Steenschuur 25, Leiden) are as follows:

  1. Monday 19 June: 13:30-15.00 hrs. – A1.44 (Lorentzzaal) Research Design and Large-N data.
  2. Tuesday 20 June: 13:30-15.00 hrs. – A1.44 (Lorentzzaal) Quantitative Methods and their Limitations
  3. Wednesday 21 June: 13:30-15.00 hrs. – A1.44 (Lorentzzaal) Case selection
  4. Thursday 22 June: 13:30-15.00 hrs. – A0.51 (Grotiuszaal) Experimental Methods

Professor Mila Versteeg zal ook een openbare lezing verzorgen op 23 June 13.30-14.30 – A0.51 (Grotiuszaal)

Kijk hier voor meer informatie of meld u gelijk aan via deze link. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.