Universiteit Leiden

nl en

Anne Meuwese

Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht

Naam
Prof.dr. A.C.M. Meuwese
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
a.c.m.meuwese@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0003-2953-9950

Anne Meuwese is hoogleraar Public Law & Governance of Artificial Intelligence (AI). Haar leerstoel maakt deel uit van het SAILS-netwerk van de universiteit, het universiteitsbrede stimuleringsprogramma’s waarin kennis over AI vanuit verschillende disciplines samenkomt.

Meer informatie over Anne Meuwese

Het onderzoek van Anne Meuwese gaat over het gebruik van AI door overheden en over de mogelijkheden die AI biedt om overheidsoptreden beter te controleren. In het bijzonder richt zij zich op de thema’s wetgevingskwaliteit, maatwerk in de uitvoeringspraktijk en Europeanisering.

Anne Meuwese was vanaf 2010 tot 2020 verbonden aan Tilburg University, waar zij in 2013 benoemd werd tot hoogleraar Europees en Vergelijkend Publiekrecht. Eerder was zij werkzaam als postdoc aan de Universiteit Antwerpen en de University of Exeter. In 2008 promoveerde zij cum laude aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar het gebruik van effectbeoordelingen door de Europese wetgever. Haar onderzoek kenmerkt zich door een gedragsmatig perspectief op het constitutionele recht en het algemeen bestuursrecht: haar werk gaat ervan uit dat deze takken van het recht uiteindelijk bedoeld zijn om het gedrag van overheidsactoren te beïnvloeden.

Meuwese is projectleider van het vanuit PDI-SSH gefinancierde project WetSuite, dat beoogt Natural Language Processing (NLP) technieken toegankelijker te maken voor juridische onderzoekers die meer willen doen met de groeiende hoeveelheid openbare overheidsdocumenten. Zij is tevens redacteur van het tijdschrift voor wetgevingsvraagstukken RegelMaat.

Voor haar Leidse publicaties, zie het tabblad ‘Publicaties’. Voor een volledige publicatielijst, klik hier.

Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Publiekrecht
  • Staats- en Bestuursrecht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B1.27

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Boom Juridische Uitgevers Lidmaatschap redactie RegelMaat tijdschrift voor wetgevingsvraagstukken
  • Stichting Algorithm Audit Lid Raad van Advies
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.