Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Onzekerheid omarmen - een tijdreis van de Oudheid naar de digitale toekomst

Datum
maandag 27 februari 2023
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019 en online

Onzekerheid speelt een centrale rol tijdens grote maatschappelijke transitiefasen zoals de val van rijken, grootschalige migratie of wanneer verschillende samenlevingen elkaar ontmoeten en vervlochten raken. Hoogleraar Archeologie Miguel John Versluys illustreert aan de hand van samenlevingen uit de Oudheid hoe uitwisseling met andere culturen een voorwaarde is voor een gezonde samenleving en hoe onzekerheid kan worden gemanaged (of niet). Filosoof Jan Sleutels legt uit hoe de aard van onzekerheid verandert in een digitaliserende samenleving. Big data, algoritmisering, filterbubbels en fake news veranderen de balans tussen kennis en onwetendheid, en daarmee het risicobewustzijn van internetgebruikers. Dit laat zich uitleggen aan de hand van de ‘Rumsfeld matrix’, genoemd naar voormalig minister van defensie van de VS, Donald Rumsfeld (‘known unknowns’ en ‘unknown unknowns’). De grote vraag is of en hoe we deze digitale onzekerheid kunnen omarmen en de toekomst met vertrouwen tegemoet treden?

Lees meer en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.