Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Keizerlijke propaganda is géén eenrichtingsverkeer

Datum
dinsdag 22 maart 2022
Tijd
Locatie
Live in het Rijksmuseum van Oudheden en/of online

Stelling: Keizerlijke propaganda is géén eenrichtingsverkeer

Propaganda – dat is het thema van de Week van de Klassieken 2022, waar deze stelling bij aansluit. Het woord is afgeleid van het Latijnse werkwoord propagare, dat onder meer ‘voortzetten’ of ‘bestaan verzekeren’ kan betekenen. Propaganda noemen wij tegenwoordig public relations, erg belangrijk voor met name het politieke bedrijf. Dit was in het antieke Rome niet anders. De hoogste machthebber, de keizer, moest zichtbaar zijn voor zijn onderdanen. Zijn overwinningen werden gevierd met triomftochten, zijn portret werd op munten over het hele rijk verspreid en ‘Brood en Spelen’ verzekerden zijn positie. 

In deze lezing zal aandacht worden besteed aan die keizerlijke propaganda, maar ook aan de wederkerigheid waarmee het systeem in stand werd gehouden. Van de onderdanen werd loyaliteit verwacht, maar ook geschenken en lofredenen. Wanneer er een verstoring optreedt in dit evenwicht raakt het systeem uit balans. Dan vallen geschenken in slechte aarde of vallen uitingen van propaganda ten offer aan de sloophamer. 

Leiden European City of Science 2022

Deze lezing is onderdeel van de lezingreeks Twaalf Maanden Graven naar het Verleden georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en de Leidse Faculteit der Archeologie, in het kader van Leiden European City of Science 2022.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.