Universiteit Leiden

nl en

Vereniging van Oud-Sterrewachters

Bestuur

Het huidige bestuur van de Vereniging van Oud-Sterrewachters bestaat uit Niels van Weeren, Gerben Zwart ,Yuen Ng, Leonie Snijders, Erwin van Soest en Anthony Brown (contactpersoon Sterrewacht).

v.l.n.r. Yuen Ng (penningmeester), Gerben Zwart (secretaris), Erwin van Soest, Anthony Brown (contactpersoon Sterrewacht), Niels van Weeren (voorzitter)

Niels van Weeren

Niels van Weeren

Mijn naam is Niels van Weeren (1962). Begin 1988 ben ik afgestudeerd in Sterrenkunde met Informatica. Mijn ‘groot onderzoek’ betrof de actieve kern van Seyfert galaxies en werd deels op ESTEC uitgevoerd. Hierna koos ik voor een loopbaan in het bedrijfsleven, waar ik me richtte op IT en in het bijzonder (Advanced) Analytics en BI. Ik heb eerst 9 jaar voor KLM gewerkt en ben sinds 1997 in dienst bij ING, als IT manager. Voor mij is de VO-S als actieve alumnivereniging een prima manier om de warme banden met ‘onze’ Sterrewacht in stand te houden. Ik vind het heel waardevol dat ik (sinds 2010) als voorzitter een steentje kan bijdragen om die relatie verder te verstevigen.

Leonie Snijders

Ik ben Leonie Snijders (1979). Ik ben in 2007 in Leiden gepromoveerd op mid-infrarood waarnemingen van extreme stervorming in starburst stelsels. Na mijn vertrek uit de astronomie heb ik mijn huidige vak geleerd: Lean consultant en trainer. Ik help diverse organisaties - van gemeenten en ministeries tot energiebedrijven, banken en verzekeraars - continu te verbeteren met de uit Japan afkomstige Lean filosofie. Ik richt me op het helpen van studenten en astronomen, door hen in contact te brengen met het rijke VO-S netwerk. Zo kunnen wij hen ondersteunen bij hun overstap naar het bedrijfsleven / andere organisaties. 

Gerben Zwart

Gerben Zwart

Mijn naam is Gerben Zwart (1966). In 1990 ben ik afgestudeerd in de Sterrenkunde. Tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ik mij bezig gehouden met interstellaire stofwolken in daarvoor de Astroscan veelvuldig ingezet. Verder ook radiowaarnemingen gedaan met de Dwingeloo telescoop en nog optische platen belicht met de fotografische kijker van de Oude Sterrewacht. Naast al deze ‘antieke’ technologie vooral veel met computers en dataverwerking bezig geweest. Na mijn studie ben ik gaan werken bij NEA Transportonderzoek en –opleiding. Enkele jaren geleden is dit met enkele andere onderzoeksbureau’s gefuseerd en is nu onder de naam Panteia een van de toonaangevende beleidsonderzoeksbureau’s van Nederland. In 2002 ben ik toegetreden tot het bestuur van de VO-S en sinds 2007 vervul ik de rol van secretaris.

Yuen Ng

Yuen Ng

Mijn naam is Yuen Keong Ng. Ik ben penningmeester van de vereniging. Ik ben in Amsterdam geboren en getogen en ik heb aan de UvA sterrenkunde gestudeerd. Na mijn doctoraalstudie ben ik in 1988 bij de Sterrewacht beland voor mijn promotieonderzoek. Met de Astroscan digitaliseerde ik fotografische platen van het lage extinctie veld Palomar-Groningen nummer 3. Na mijn promotie heb ik in 1995 drie jaar als postdoc in Parijs gewerkt. Momenteel werk ik bij CITO en ben ik actief als staatsexamen examinator natuurkunde en informtica.  Wij willen met het bestuur VO-S-ers stimuleren regelmatig bijeen te komen om niet alleen de nieuwste ontwikkelingen en ontdekkingen over hun vakgebied te horen, maar ook om vriendschappen te onderhouden. De VO-S heeft een groot netwerk dat zich niet alleen beperkt tot de Sterrenkunde, maar dat veel verder reikt!

Erwin van Soest

Erwin van Soest

Ik ben Erwin van Soest (1965) en ben in 1990 afgestudeerd in de Sterrenkunde na een onderzoek naar Markaryan galaxies bij Peter Katgert. Vervolgens ben ik in 1991 bij Informatica afgestudeerd en daaropvolgend in 2000 gepromoveerd. Dat was kantje boord omdat ik vlak ervoor een hersenontsteking kreeg waardoor ik een tijd mijn geheugen kwijt was. Dat geheugen werkt nog steeds niet goed, waardoor een nieuwe baan vinden lastig was. Via een tip van mede-oud-sterrewachter Wim Kokx kon ik een jaar aan de slag als TOA (de 21e eeuwse versie van de amanuensis) op zijn middelbare school. Momenteel freewheel ik op het Leiden Institute of Computer Science (LIACS) aan de Universiteit Leiden en ik onderhoud mijn banden met de Sterrenkunde bij de VO-S.