Universiteit Leiden

nl en

Rapport

Verdieping Bewaken en Beveiligen editie mei 2023

De Verdieping Bewaken en Beveiligen brengt verdieping aan op actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen gerelateerd aan het stelsel Bewaken en Beveiligen.

Auteur
Stijn Willem van ’t Land, Edwin Bakker, Sanneke Kuipers en Jelle van Buuren
Datum
24 mei 2023
Links
Lees het volledige rapport hier

In deze editie (mei,2023) van de Verdieping wordt er onder andere aandacht besteed aan het debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de beveiliging rond de moord op de broer, advocaat en vertrouwenspersoon van een kroongetuige door Stijn Willem van ’t Land & Edwin Bakker. Daarnaast wordt er besproken waarom de georganiseerde misdaad buiten beeld blijft. Vervolgens gaat Sanneke Kuipers verder over de reacties op de het OVV rapport en over de crisis in het stelsel Bewaken en Beveiligen op het gebied van beveiligingssituaties. 

Vervolgens zijn er waardevolle bespiegelingen voor de vernieuwing van het stelsel geschreven door Stijn Willem van ’t Land. Over de versterking van het stelsel Bewaken en Beveiligen door kennis en inzicht is geschreven door Edwin Bakker. Daarnaast bespreekt Stijn Willem van ’t Land waarom ‘femicide’ een heterogeen maatschappelijk probleem is, gezien er na een schietpartij in Zwijndrecht nieuwsberichten verschenen over de relatief grote hoeveelheid vrouwen die in Nederland wordt vermoord. Vervolgens bespreekt Jelle van Buuren de meerwaarde van kruisbestuiving. Tenslotte behandeld Edwin Bakker het AIVD-jaarverslag van 2022 en de georganiseerde misdaad als object van onderzoek.

De ‘Verdieping Bewaken en Beveiligen’ brengt verdieping aan op actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen gerelateerd aan het stelsel Bewaken en Beveiligen. Deze Verdieping wordt aangeboden aan experts die werkzaam zijn bij de stelselpartners en de ketenpartners van het stelsel. Daarnaast wordt dit product aangeboden aan geïnteresseerden in een bredere kring rond het stelsel, waaronder academici, journalisten en politici.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.