Forensische Gezinspedagogiek (MSc)
De masterspecialisatie Forensische Gezinspedagogiek gaat over ongunstige opvoedingsomstandigheden, zoals kindermishandeling, huiselijk geweld, vechtscheidingen en opgroeien in een kindertehuis of jeugdinrichting.
Onderdeel van
Forensische Gezinspedagogiek is een van de negen specialisaties van de masteropleiding Education and Child Studies die je kunt volgen aan de Universiteit Leiden.
Forensische onderwerpen belichten we vanuit een gezinspedagogisch perspectief met nadruk op de gehechtheidstheorie. Hierbij wordt aandacht besteed aan de rol van ouders en andere opvoeders in de ontwikkeling van emotionele en gedragsproblemen bij kinderen. Daarnaast komen ook gezinsdiagnostiek en family mediation aan de orde.
Multidisciplinaire specialisatie
Tijdens de masterspecialisatie Forensische Gezinspedagogiek gebruik je recente inzichten uit de ontwikkelingspsychopathologie, klinische neurobiologie, criminologie en het recht. Hiermee leer je kinderen en gezinnen die niet goed functioneren in een forensische context herkennen en helpen.
Het onderwijsprogramma dat je volgt richt zich op vragen als:
- Is een uithuisplaatsing gewenst, gezien de gezinsproblemen en de gedragsproblemen van het kind?
- Wie moet de voogdij over het kind krijgen?
- Kunnen de gezinsproblemen worden aangepakt met een opvoedingsinterventie?
Onderwijsprogramma
Het programma van Forensische Gezinspedagogiek bevat vakken die gericht zijn op klinische diagnostiek, interventie en behandeling in een forensische context. Je leert over jeugddelinquentie, uithuisplaatsing, voogdij en kinderbescherming.
Voor wie is Forensische Gezinspedagogiek bedoeld?
Wil jij als forensisch pedagoog expert worden op het raakvlak van opvoeding, (straf-)recht, preventie en behandeling, dan is deze masterspecialisatie bedoeld voor jou. Je leert hoe problematisch kind- en/of gezinsfunctioneren kan worden vastgesteld en behandeld in een forensische context.
Je leert ook vaardigheden die je kunnen helpen bij het omgaan met en de behandeling van gezinnen waarin bijvoorbeeld mishandeling, verwaarlozing of huiselijk geweld voorkomt of die te maken hebben met een vechtscheiding. Zo krijg je bijvoorbeeld een training in motiverende gespreksvoering.
NVO-registratie
De Leidse masterspecialisatie Forensische Gezinspedagogiek voldoet, in combinatie met de Leidse bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen – specialisatie Gezinspedagogiek, aan alle eisen die gesteld worden door de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) voor de registratie Basis-Orthopedagoog. Ook is het mogelijk de NVO Basisaantekening diagnostiek te behalen.
Als je elders een universitaire bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen hebt behaald, kun je, soms na het behalen van een of enkele extra vakken, ook in aanmerking komen voor de klinische NVO-registraties.