Psychologie (BSc)
Overstappen
Omstandigheden in je leven kunnen veranderen waardoor je je studie moet staken en weer op wil pakken bij een andere universiteit. Hiervoor is er de ‘overstap-regeling’.
Wie een Propedeuse Psychologie heeft behaald aan een andere Nederlandse universiteit en wil starten bij de Universiteit Leiden kan een overstapverzoek indienen. Houd hierbij rekening met een mogelijke vertraging van een half jaar tot een jaar.
Om over te stappen doe je het volgende:
- Meld je aan via Studielink als hogerejaarsstudent;
- Lever een gewaarmerkte kopieën van je propedeuse in zodat je inschrijving afgerond kan worden;
- Start met de opleiding;
- Lever je vrijstellingsverzoek in;
- Maak een afspraak met de studieadviseur.
1. Aanmelding
Overstappen vanuit een andere Nederlandse universiteit is alleen mogelijk als je een officieel verzoek indient. Dit doe je door je aan te melden als hogerejaarsstudent in Studielink. De aanmelddeadline is 15 mei.
Selecteer in Studielink de Bachelor Psychologie Universiteit Leiden en kies voor: ‘Instroom in een hoger jaar van de bachelor opleiding’. Vervolgens ontvang je per e-mail meer detailinformatie over het proces.
Behaal je je propedeuse niet voor 31 augustus of kies je ervoor om de overstap te annuleren? Trek dan je aanmelding via Studielink in.
2. Inleveren gewaarmerkte kopieën
Lever zodra je je propedeuse hebt behaald, een gewaarmerkte kopie van je propedeuse of cijferlijst aan. Pas na ontvangst van je propedeuse of cijferlijst kan de overstap afgerond worden en kan je definitief ingeschreven worden bij de Universiteit Leiden. De uiterste deadline hiervoor is 31 augustus.
3. Start met de opleiding
Vanaf 1 september start je met de opleiding. Je wordt ingeschreven voor alle eerstejaarsvakken van het 1ste semester, ook als je denkt dat je hier wellicht een vrijstelling voor kan krijgen. Je start dus gewoon opnieuw met de opleiding Psychologie.
Nadat je gestart bent, kan je in de maand september vrijstellingen indienen en samen met de studieadviseur een geschikt studieplan maken. Het kan zijn dat je dan alsnog kan stoppen met de eerstejaarsvakken en mogelijk nog kan starten met een ander vak.
4. Vrijstellingen
Zodra je inschrijving afgerond is, kan je vrijstellingen aanvragen. Doe dit zo snel mogelijk! Meer informatie over de manier waarop je vrijstellingen aanvraagt, ontvang je per e-mail.
Zorg ervoor dat je de volgende documenten hebt klaarliggen, zodat je eind augustus of begin september direct aan de slag kunt met je vrijstellingsverzoek:
- Een upload van jouw cijferlijst van de propedeuse en eventuele tweede of derdejaarsvakken.
- Vakbeschrijvingen van alle vakken (denk hierbij aan vakbeschrijvingen uit de studiegids).
Het onderwijsprogramma van de Universiteit Leiden en dat van de universiteit waar je vandaan komt worden naast elkaar gelegd en vak voor vak met elkaar vergeleken. Je hoort zo snel mogelijk in september voor welke vakken je een vrijstelling krijgt.
5. Afspraak studieadviseur
Zodra bekend is voor welke vakken je een vrijstelling krijgt, en dus ook welke vakken je nog moet volgen, maak je een afspraak met de studieadviseur. Samen met de studieadviseur maak je een studieplanning.
Mogelijke vertraging
Aangezien onderwijsprogramma's altijd enigszins van elkaar verschillen, is het mogelijk dat je voor bepaalde vakken geen vrijstelling krijgt en je dus nog eerstejaarsvakken aan de Universiteit Leiden moet volgen. Aan de Universiteit Leiden kan je aan veel tweede en derdejaarsvakken niet beginnen als het eerste jaar niet is afgerond. Hierdoor kan overstappen tot vertraging leiden. Ga ervan uit dat je in ieder geval een halfjaar tot een jaar studievertraging oploopt.
Bindend Studieadvies (BSA)
Aan het eind van het eerste studiejaar dat overstappers aan de Universiteit Leiden zijn gestart, dienen zij aan de voorwaarden van een positief Bindend Studieadvies (BSA) te voldoen.
Wanneer studenten dan niet aan deze voorwaarden voldoen kunnen zij de studie Psychologie aan de Universiteit Leiden niet vervolgen en kunnen zij zich niet (her)inschrijven voor dit bachelor programma aan de Universiteit Leiden in de vier opeenvolgende studiejaren. Voor meer informatie: zie de regeling Bindend Studieadvies.