Universiteit Leiden

nl en

Cairo: het belang van diepgaand begrip

Duizenden Egyptenaren verzamelen zich woensdagochtend op het Tahrirplein in Cairo om de revolutie van precies een jaar geleden te herdenken. Het blijft vooralsnog rustig op straat. De dertig Nederlandse en Vlaamse studenten die deze week in de Egyptische hoofdstad arriveren, kunnen ongestoord aan het werk op het Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo (NVIC).

Op de voet volgen

Een lezing in de bibliotheek van het NVIC.
Een lezing in de bibliotheek van het NVIC.

De revolutie heeft de Arabische wereld en Egypte op de kaart gezet van internationale culturele en ontwikkelingsorganisaties en de media. Het NVIC was al voor de revolutie een onderzoeksproject begonnen waarbij het islamitische landschap in kaart werd gebracht. Het instituut kon daarom de politieke ontwikkelingen en verschuivingen in de rol die de verschillende islamitische groeperingen spelen op de voet volgen, en duiden voor Nederlandse diplomaten en politici.

'Het ideale moment om in Cairo te zijn'

Voor de studenten die een jaar geleden bij het NVIC aan hun programma begonnen was de revolutie een schokkende ervaring. Zij werden na enkele dagen teruggestuurd naar Nederland aangezien de situatie in de stad volledig uit de hand dreigde te lopen. Later in het jaar hervatte NVIC de lesprogramma's. Emilie Dekeizer, één van de studenten die in het najaarsemester het masterprogramma Arabistiek volgde, zegt: 'Dit was eigenlijk het ideale moment om in Cairo te zijn. Het jaar daarvoor volgden we thuis de gebeurtenissen in de Arabische wereld; nu waren we ter plaatse. Je voelt de sfeer, je kunt zelf de kranten kopen, dat is een heel andere ervaring.'

'Waardevolle bijdrage'

Het NVIC-gebouw, na een grondige renovatie.
Het NVIC-gebouw, na een grondige renovatie.

Het NVIC, opgericht in 1971, heeft in de loop der jaren een stevige reputatie opgebouwd door zijn onderzoeksprojecten en internationale conferenties over archeologie, egyptologie, arabistiek, islamkunde, papyrologie, geschiedenis, conservering en erfgoed. De laatste jaren is het instituut ook steeds actiever op andere terreinen, zoals de sociale wetenschappen. Dat is niet alleen voor wetenschappers en studenten interessant. Directeur dr. Kim Duistermaat: 'Het NVIC kan vanuit een academische invalshoek een waardevolle bijdrage leveren aan het publieke debat. Het is niet alleen voor academici maar voor iedereen belangrijk begrip te hebben voor wat er speelt.'  

Belangrijker dan ooit

Een beter en diepgaander begrip van de huidige ontwikkelingen is van groot belang, en NVIC kan daarbij helpen. Duistermaat: 'Afgelopen zaterdag werden de verkiezingsresultaten officieel bekend gemaakt. Islamitische groeperingen hebben samen ongeveer 70 procent van de stemmen gehaald. Sommigen zullen dat zien als een bedreiging voor Europa, en een doemscenario voor de toekomst van Egypte. Maar is dat ook echt zo? Politicologen, historici, Arabisten en islamdeskundigen kunnen helpen de Egyptische politieke Islam te begrijpen, wetenschappelijk onderbouwde meningen te vormen, en de ontwikkelingen in de internationale en Europese context te duiden. Instituten als het NVIC spelen hierbij een belangrijke rol, nu wellicht meer dan ooit.'

(25 januari 2012/Marilyn Hedges)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.