Universiteit Leiden

nl en

Universiteit Leiden adviseert over wetsvoorstel Versterking rechtsbescherming in de jeugdbescherming

De Universiteit Leiden heeft in een rapport het Ministerie van Justitie en Veiligheid geadviseerd over een wetsvoorstel voor meer rechtsbescherming in de jeugdbescherming, met zowel erkenning voor de verbeteringen die het wetsvoorstel met zich meebrengt als kritische kanttekeningen.

In december 2024 bracht het Ministerie van Justitie en Veiligheid het conceptwetsvoorstel Wet versterking rechtsbescherming in de jeugdbescherming in consultatie. In dit proces wordt een conceptwetsvoorstel voorgelegd aan verschillende belanghebbenden om feedback en suggesties te verzamelen voordat het wetsvoorstel definitief wordt gemaakt. Het ministerie vroeg de afdeling Jeugdrecht en Gezondheidsrecht van de Universiteit Leiden om advies over een aantal essentiële punten in het wetsvoorstel. Ook het instituut Pedagogische Wetenschappen leverde een bijdrage aan het advies. Onder leiding van hoogleraar Mariëlle Bruning is een adviesrapport opgesteld.

De onderzoekers concluderen in het adviesrapport dat het wetsvoorstel op veel punten leidt tot een aanzienlijke verbetering van de rechtsbescherming van ouders en kinderen die te maken krijgen met een kinderbeschermingsmaatregel. Zo waarborgt het voorstel dat er bij elke uithuisplaatsing een omgangsplan wordt vastgesteld, gaat de kinderrechter het toekomstperspectief van elk uit huis geplaatst kind vaststellen, wordt de leeftijdsgrens voor het horen van kinderen verlaagd en wordt er een geschillenregeling voor voogdij ingevoerd.

Tegelijkertijd plaatsen de onderzoekers ook kritische kanttekeningen bij verschillende onderdelen van het wetsvoorstel, zoals de vormgeving van het toezicht op de voogdijmaatregel, het ontbreken van een wettelijke regeling voor juridische ondersteuning van uit huis geplaatste kinderen tijdens de procedure en het ontbreken van een uitdrukkelijke positionering van gezinshuizen in de voorgestelde regeling.

Lees hier het volledige adviesrapport.

Afbeelding: Unsplash

Wet versterking rechtsbescherming in de jeugdbescherming

Het doel van het wetsvoorstel Wet versterking rechtsbescherming in de jeugdbescherming is om te voorkomen dat ouders en kinderen die te maken krijgen met kinderbeschermingsmaatregelen (bijvoorbeeld uithuisplaatsingen) onrechtmatig behandeld worden. Uit diverse onderzoeken van de afgelopen jaren bleek namelijk dat de rechtsbescherming van deze ouders en kinderen momenteel tekortschiet. Deze conclusie werd ook getrokken in de eindevaluatie van de Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen, ook opgesteld door de afdeling Jeugdrecht en Gezondheidsrecht en het instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. In 2022 gaf de minister voor Rechtsbescherming (destijds Franc Weerwind) aan werk te maken van het verbeteren van de rechtsbescherming van deze ouders en kinderen, wat heeft geleid tot het voorstel van de Wet versterking rechtsbescherming in de jeugdbescherming.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.