Universiteit Leiden

nl en

Student Fiscaal recht organiseert gastcollege staatssecretaris Van Rij over belastingrecht en duurzaamheid

Voormalig demissionair staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij gaf op 17 juni in samenwerking met universitair docent Esther Huiskers-Stoop een gastcollege over belastingrecht en duurzaamheid. Deze lezing werd op initiatief van student Darya van der Wilt georganiseerd.

Wat doe je als je meer wilt weten over de raakvlakken tussen belastingrecht en klimaatbeleid? Dan vraag je het aan een expert. En als je echt lef hebt vraag je die expert ook om een gastcollege te geven voor je medestudenten. Dat is precies wat student Darya van der Wilt deed. Op haar initiatief werd demissionair staatssecretaris Marnix van Rij uitgenodigd om op 17 juni een gastcollege te geven.

Vraag het aan de staatssecretaris

Het college werd enthousiast ontvangen. Het trok niet alleen studenten en docenten van Fiscaal recht, maar ook geïnteresseerden van de andere juridische opleidingen. Je krijgt natuurlijk niet elke dag de kans om iemand die daadwerkelijk aan beleid heeft gewerkt het hemd van het lijf te vragen. De studenten maakten ruimschoots gebruik van de mogelijkheid om vragen te stellen, waardoor interessante discussies op gang kwamen. Voor Van Rij zelf was dit ook een mooi moment, zoals hij op LinkedIn beschrijft.

Belasting, klimaat en box 3

Er kwamen meerdere onderwerpen aan bod tijdens de lezing. Zo sprak Van Rij over de beleidsinstrumenten die bij kunnen dragen aan effectief klimaatbeleid (zoals subsidiëren, normeren en beprijzen) en hoe de fiscaliteit hier een rol in kan spelen. Studenten die zich bekommeren over het klimaat kunnen zich dus specialiseren in fiscale vergroening.

Daarnaast sprak Van Rij ook over uitdagingen waar hij als staatssecretaris tegenaan liep, zoals het nieuwe stelsel voor de belastingheffing in box 3. Van Rij diende het voorstel in voor dit nieuwe stelsel, waarmee belastingplichtigen met een vermogen (bijv, spaargeld, aandelen of een tweede woning) alleen belasting betalen op wat ze verdienen met hun vermogen (bijvoorbeeld met de rente, het dividend, of de huuropbrengst).

Tax Talent Traineeship

Na de lezing van Van Rij gaven docenten Kim van der Pas en Tom Langens een korte presentatie over hun ervaringen als tax trainee bij de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën. Tijdens het Tax Talent Traineeship krijg je als jonge professional de mogelijkheid om gedurende twee jaren werkzaam te zijn bij de verschillende afdelingen. 

Terugblik en toekomst

We kijken terug op een inspirerende lezing vol met waardevolle inzichten en adviezen. Voor student Darya was dit een unieke ervaring: ‘Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid die ik heb gekregen om dit initiatief te realiseren en kijk terug op een onvergetelijke middag!’

Van Rij treedt vandaag (2 juli) af als staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, met de beëdiging van het nieuwe kabinet. Hij vervulde deze rol tussen 2022 en 2024. Van Rij werd voor dit nieuwe kabinet benaderd om premier te worden, maar sloeg deze kans af. Hij gaat nu verder als plaatsvervangend bewindvoerder van de Nederlands-Belgische kiesgroep bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.