Universiteit Leiden

nl en

CPL-directeur Emmely Benschop: ‘Taak voor de wetenschap om mensen bij de les te houden’

Emmely Benschop (41) is nu enkele maanden werkzaam als de nieuwe directeur van het Centre for Professional Learning (CPL) in Den Haag. Ze ziet flinke groeipotentie.

Je bent in april gestart als directeur van CPL, wat is nu je indruk?

‘Ik heb een heel warm welkom gehad, de collega’s zijn positief, vriendelijk, opbouwend en meedenkend. De trainingen zijn allemaal heel interessant, ik zou het liefst overal even bij gaan zitten. We hebben vier thematische werkgroepen: Veiligheid, Politiek en Bestuur, Publiek Leiderschap en Diversiteit en Inclusie. Ze werken allemaal op hun eigen manier en dat doen ze goed. Ik denk wel dat er meer samenwerking mogelijk is. We kunnen veel van elkaar leren.’

Hoe ga je dat doen?

‘We hebben onlangs met het hele team een strategiedag gehad. De uitkomst was dat we naar een sterke, lerende organisatie moeten toewerken. Daar gaan we de komende tijd voor. Vanuit deze basis willen we vervolgens doorgroeien. We zien allerlei mogelijkheden, ook collega’s vanuit de faculteit komen met goede ideeën. Er is veel energie om met elkaar aan de slag te gaan.’

Hoe ben je hier terechtgekomen, wat is je achtergrond?

‘Hiervoor was ik deputy director bij The Hague Academy for Local Governance. Een internationaal trainingsinstituut met als missie het versterken van lokaal bestuur wereldwijd, waar ik vijftien jaar heb gewerkt. Ik heb het zelf helpen opzetten en helemaal kunnen inrichten en structureren. De thema’s leken op die bij het CPL; ik gaf bijvoorbeeld trainingen over anticorruptie, vredesopbouw en decentralisatie. Een geweldige baan, die me veel heeft gebracht. Ik vond het fantastisch om met mensen van over de hele wereld samen te werken. Maar het stond stabiel en liep heel lekker, dus dat gaf ruimte om iets nieuws op te pakken.’

En je kende CPL, je hebt er zelfs gestudeerd.

‘Ja, als onderdeel van het Rijkstraineeship heb ik er een leergang gevolgd. Het was een soort introductie in het openbaar bestuur. Heel interessant en erg nuttig voor een beginnende beleidsmaker. Als organisatiepsycholoog vond ik het fijn om zo’n bestuurskundig kader mee te krijgen.’

Wat heb je nu aan je achtergrond als organisatiepsycholoog?

‘In de psychologie leer je goed luisteren, dat is voor een leidinggevende een heel belangrijke eigenschap. Je leert ook goed reflecteren op je eigen gedrag. Een zelfkritische houding is altijd handig in je carrière, het helpt je om jezelf verder te ontwikkelen. Als je een organisatie leidt ben je continu bezig met verandering. Het mooiste is als je samen met je team achter een bepaalde koers staat. Dit is ook iets wat ik uit de organisatiepsychologie heb meegenomen. Participatie, mensen uitnodigen om mee te denken. Maak gebruik van de kennis en talenten van je team.’

Je leest nu ‘How the world really works’ van Vaclav Smil. Hoe werkt de wereld volgens jou?

‘Om een link met de universiteit te maken: we leven in een wereld waar er heel veel informatie op je afkomt en alles moet snel, je moet snel beslissingen maken. Met oneliners kun je een heel eind komen, zoals we zien in de politiek. Maar zo werkt de wereld niet, het beeld is genuanceerder. We buitelen vaak over elkaar heen met oplossingen. Je ziet veel groupthink (groepsdenken), iedereen rent zonder zelf na te denken een bepaalde kant op. De universitaire wereld heeft de rol om nuance in het debat terug te brengen. En te zeggen: het klinkt allemaal heel erg leuk, maar klopt je praatje eigenlijk wel? Dit boek gaat onder meer in op duurzaamheidsdebat en oplossingen waar we allemaal achteraan rennen, zoals windmolenparken. Maar weten we wel hoeveel grondstoffen er nodig zijn om één windmolen of elektrische auto te produceren? En wat is de uitstoot van schadelijke gassen die bij de productie vrijkomen? Er ligt een taak voor de wetenschap om mensen bij de les te houden en dat uit te dragen.’

Heb je het gevoel dat je hieraan bijdraagt nu?

‘Ja. Het CPL heeft als doel om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar de praktijk. Wij dragen dat uit in onze trainingen, dat is onze kerntaak. We weten goed waar de opdrachtgevers tegenaan lopen in de praktijk. Hoe kunnen we dat linken? Ook de wetenschappers die bij ons lesgeven leren hiervan, ze krijgen namelijk direct input vanuit de praktijk. Dat scherpt ook weer het denken van onze docenten.’

Wat is je visie voor CPL?

‘Wat denk ik belangrijk is, is dat we als CPL een integraal onderdeel zijn van de faculteit. Er is zo veel kennis aanwezig waarmee we een maatschappelijke impact kunnen maken als we die delen met professionals. Leiden is een vooraanstaande universiteit en CPL wil ook een leidend trainingsinstituut in Nederland zijn, en het liefst ook in Europa. Op ons vakgebied, openbaar bestuur in de brede zin. Daar werken we met z’n allen naartoe.’

Tekst en beeld: Magali van Wieren

‘Strandwandelingen met mijn gezin’

'In mijn vrije tijd ga ik graag naar het strand, ik hou van zwemmen, surfen, duiken en strandwandelingen maken met mijn gezin. Daarnaast loop ik hard, speel tennis en lees graag. Momenteel lees ik ‘How the world really works’ van Vaclav Smil, heel interessant, een aanrader! Ik hou me overigens altijd aanbevolen voor boekentips.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.