Universiteit Leiden

nl en

Een week lang een gemeentemanager schaduwen: ‘Ik zag hem vooral veel brandjes blussen’

Na een week lang schaduwen voor haar master Management van de Publieke sector, is het voor student Loes heel duidelijk geworden hoe een dag van een leidinggevende eruitziet. ‘Hij was de hele dag brandjes aan het blussen.’

Waar lag de focus op bij het schaduwen van de leider?

Loes: 'Mijn groepje focuste op ethisch leiderschap. Ethisch leiderschap betekent dat de leider voorbeeldgedrag vertoont, duidelijk is in normen en waarden en principiële keuzes maakt. We hebben allemaal een andere leidinggevende binnen de gemeente Den Haag geschaduwd. De leiders wisten niet waar wij op gingen focussen tijdens de schaduwweek.' 

Wat viel je op tijdens het schaduwen?

'Bij de gemeente Den Haag ligt de focus op belangenverstrengeling om bijvoorbeeld fraude te voorkomen. Daarnaast ging het in overleggen van het managementteam vaak over hoe dingen genoteerd en geformuleerd worden. Deze onderwerpen kwamen terug in alle overleggen die ik heb bijgewoond.' 

Loes (links) tijdens de eindpresentatie van de schaduwweek

Waren er nog andere zaken die je opvielen tijdens de overleggen?

'Alle leidinggevenden hadden het tempo erin zitten tijdens overleggen. Als een discussie niet relevant was, gingen ze direct door naar het volgende punt. Bij grotere overleggen werden er per onderwerp mensen binnengeroepen. Deze personen stonden op de gang te wachten en als het onderwerp was afgesloten gingen ze weer weg. Ook bij online meetings gebeurde dit. Dat vond ik grappig om te zien maar het werkte efficiënt.' 

Wat heb jullie de leidinggevende teruggegeven?

'We hebben teruggegeven dat we het stukje over belangenverstrengeling mooi terugzien bij de leidinggevende. Als verbeterpunt hebben we meegegeven dat er veel over elkaar gepraat wordt in plaats van met elkaar. Er is veel invulling van elkaars gedrag in plaats van dat er wordt gevraagd: wat bedoel je daarmee? Ik vond het spannend om dit tegen hen te zeggen. Uiteindelijk bleek dat alle leidinggevenden zich hierin herkenden. Ze wilden graag van ons weten wat ze het beste konden doen om dit te verbeteren.' 

Welke opgedane kennis neem je mee?

'Iets wat ik eigenlijk wel wist maar mij op verkeken had is dat je als leider de hele dag brandjes aan het blussen bent. De leider die ik schaduwde had heel duidelijk voor zichzelf wat hij die dag wilde doen. Alleen in de waan van de dag werd hij helemaal opgeslokt door andere zaken.' 

Zou je de leider die je geschaduwd hebt zelf als leidinggevende willen hebben?

'Ja. Hij is toegankelijk en ik denk dat je met hem alles kan bespreken. Ook als je het ergens niet mee eens bent. Hij staat open voor andere meningen, dat vond ik goed aan hem.' 

Tekst: Annemieke van Es 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.