Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs dat aansluit bij de behoefte van de markt: nieuw vak voor masterstudenten met focus op kwaliteit bij medicijnontwikkeling

Met je master meteen aansluiten bij de behoefte van de industrie. Het nieuwe vak Practical aspects of Quality Management in Pharma and Biotech voorziet daarin. Het LACDR en LUMC hebben het vak samen opgezet met de Biotech Training Facility, gelegen op het Leiden Bio Science Park. De eerste studenten zijn nu gestart.

‘Er is er veel behoefte aan mensen met kennis op het gebied van kwaliteit en kwaliteitscontrole bij de ontwikkeling en productie van medicijnen en vaccins. Dat gaven een aantal bedrijven op het Leiden Bio Science Park (LBSP) bij ons aan.’ Aan het woord zijn Miranda van Eck en Jolanda van der Zee, opleidingsdirecteuren van de masteropleidingen Bio-Pharmaceutical Sciences (BPS) en Biomedical Sciences (BMS). Van Eck is als hoogleraar verbonden aan het LACDR en Van der Zee is universitair hoofddocent bij het LUMC. ‘De snelle wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van regeneratieve geneeskunde vragen om een nieuwe generatie onderzoekers met kennis van kwaliteit voor deze complexe groep geneesmiddelen.’

De eerste studenten krijgen een rondleiding door de faciliteiten van Biotech Training Facility

Aan de slag in cleanrooms

Tijdens het vak leren studenten niet alleen over de basisprincipes van kwaliteit tijdens de productie van medicijnen, maar gaan zij ook zelf aan de slag in de ‘cleanrooms’, ofwel superschone productieruimtes, van de Biotech Training Facility (BTF). ‘Het is een fantastische mijlpaal dat BTF de industriële praktijktraining kan verzorgen voor deze twee masteropleidingen’, aldus Ronald Kompier, directeur van BTF. Studenten van de masteropleidingen BPS én BMS volgen dit onderwijs samen met professionals uit de farmaceutische industrie. Na succesvolle afsluiting van de cursus krijgen studenten niet alleen zes studiepunten maar ook acht deelcertificaten van de BTF.­­

Eerste studenten gestart

De eerste studenten zijn net gestart. Zij kregen de eerste dagen college over het belang van kwaliteitsdenken en kwaliteitscontrole bij de ontwikkeling en productie van levende medicijnen en over regeneratieve geneeskunde. Pauline Meij, hoofd van het Center for Cell and Gene Therapy (LUMC) was hun eerste docent samen met Françoise Carlotti, hoofd van het Islet Research lab van het LUMC. Verder kregen de studenten een rondleiding door de faciliteiten van Biotech Training Facility (BTF) en zetten zij de eerste stappen in de wereld van de wettelijke kwaliteitsnormen voor de productie van medicijnen, ofwel ‘Good Manufacturing Practice’ (GMP).  Van Eck en Van der Zee laten weten dat studenten na een succesvolle afronding van de cursus een onderzoeksstage krijgen aangeboden. ‘Zo kunnen zij hun kennis meteen in de praktijk brengen.’

Geneesmiddelenontdekking en -ontwikkeling

Universiteit Leiden, en het LUMC en LACDR werken met hun onderzoek hard aan de geneeskunde van de toekomst. Regeneratieve geneeskunde en geneesmiddelenontdekking en -ontwikkeling nemen daarbij een prominente rol in. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.