Universiteit Leiden

nl en

Veiligheid van journalisten belangrijkste thema in de Persvrijheidsmonitor 2022

Op 3 mei jl. vond de Internationale Dag van de Persvrijheid plaats, waar de Persvrijheidsmonitor 2022 werd gepresenteerd. Veiligheid van journalisten was in 2022 het belangrijkste thema op het gebied van persvrijheid in Nederland. Tarlach McGonagle hoogleraar Mediarecht & Informatiesamenleving in Leiden en Otto Volgenant, advocaat bij Boekx zijn de auteurs.

Persvrijheid in Nederland staat onder druk

Het doel van de Persvrijheidsmonitor is het geven van een actueel overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de persvrijheid in Nederland. De database Persvrijheidsmonitor wordt steeds aangevuld met nieuwe concrete voorvallen. De Persvrijheidsmonitor wordt jaarlijks in opdracht van het Persvrijheidsfonds geschreven.

De persvrijheid in Nederland staat de afgelopen jaren onder druk. In 2022 duikelde Nederland op de internationale World Press Freedom Index van Reporters Without Borders van de zesde naar de 28e plaats. Deze enorme terugval had onder andere te maken met de moord op De Vries in juli 2021. In de Index 2023 herwint Nederland haar positie en eindigt als zesde. Dit is o.a. te danken aan: de vervolging van de verdachten in de zaak De Vries, hulpverlening door PersVeilig aan bedreigde journalisten en de daling van geweld tegen journalisten in 2022 na het zeer gewelddadige corona jaar.

Intimidatie en agressie

De Europese Commissie constateert dat de individuele veiligheid van journalisten in Nederlands ondanks inspanningen van de regering nog steeds een zorg blijft. In het in 2022 verschenen rapport wordt gewezen op de intimidatie en agressie, waarmee niet alleen journalisten te maken krijgen, maar iedereen die via de media een bijdrage levert aan het publieke debat. Het is geen uitzondering meer dat bijvoorbeeld bij boerenprotesten of Sinterklaasintochten journalisten worden lastiggevallen.

Nederland blijft op zich een veilige haven voor journalisten, maar intimidatie en agressie neemt toe en met name freelancers en vrouwelijke journalisten hebben te maken met specifieke bedreigingen. Daarnaast verdienen bedreigingen vanuit de hoek van de georganiseerde misdaad een specifieke aanpak

Lees de volledige Persvrijheidsmonitor

Persvrijheidsmonitor 2022

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.