Universiteit Leiden

nl en

Peter Rodrigues 'De grenzen van discriminatie zijn opgeschoven'

Justitie onderzoekt of vervolging mogelijk is voor de leuzen die tijdens de jaarwisselingen werden geprojecteerd op de Erasmusbrug. Geen makkelijke taak, stellen juristen. Want wanneer valt iets onder ‘discriminatie’?

Peter Rodrigues

De vraag of iets discriminerend is als het gaat om het strafrecht is niet gemakkelijk te beantwoorden, vertelt Peter Rodrigues, hoogleraar immigratierecht aan Trouw. 'Kijk naar wat er heden ten dage in de Kamer wordt gezegd. De grenzen zijn opgeschoven, het uitingsklimaat is veranderd. Dat heeft natuurlijk ook consequenties voor de juridische beoordeling ervan.'

'Een eenduidig antwoord is er niet, rechters worstelen daarmee. Er wordt wel gedacht dat het strafrecht er is om alle maatschappelijke ongemakken op te lossen, maar daar is het niet voor geschikt. We kunnen het niet gebruiken voor alles wat ons niet bevalt. Het gaat er veelal om of bepaalde uitspraken onnodig grievend zijn. En dat ligt nogal genuanceerd.'

Meer lezen?

Lees het volledige artikel in Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.