Universiteit Leiden

nl en

Middelbare scholieren stoeien met Nederlandse teksten: ‘Ik vond het feministische deel het leukst’

Op uitnodiging van universitair docent Olga van Marion kwamen scholieren van het Ashram College uit Alphen aan den Rijn langs op de universiteit om een aantal workshops Nederlands te volgen. Enkele scholieren en workshopgevers blikken terug op de drukke ochtend.

Groepsfoto met onder andere Mila den Boer en Jessie Aartman
Groepsfoto met onder andere Mila den Boer en Jessie Aartman

Mila: ‘Onze workshop ging over hoe vrouwen in de verlichting meer gelijk aan mannen werden door zelf boeken te schrijven. Het tweede gedeelte van de workshop vond ik het leukst, want toen hebben we een tekst van een man met de herschreven tekst door een vrouw vergeleken. In de herschreven tekst werd de vrouw meer afgebeeld als een heldin.’ 

Jessie: ‘Ik vond het tweede deel ook het leukst, want het was meer feministisch. Dat is anders dan wat je normaal op school leert.’ 

Joe de Goede en Thijmen Verdaasdonk
Joe de Goede en Thijmen Verdaasdonk

Joe: ‘Het was interessant, maar ik vond het raar om te zien dat er vroeger advertenties in kranten stonden over mensenhandel. We hebben een advertentie gezien waarin een ‘capabele keukenmeid’ werd geadverteerd.’ 

Thijmen: ‘Ik vond het deel over de oude handschriften het leukst. Vroeger schreef men best anders vergeleken met nu. Ik vond de workshop leuker dan verwacht, maar ik blijf bij mijn standpunt om rechten te studeren.’ 

Mette van Lambalgen en Rachelle Toepoel-Steinz
Mette van Lambalgen en Rachelle Toepoel-Steinz

Stoeien met teksten

Masterstudenten Neerlandistiek Mette van Lambalgen en Rachelle Toepoel-Steinz gaven een workshop over het transcriberen van historische teksten. 

Mette: ‘Het was een heel leuke ervaring. We hebben het gehad over historische teksten met verschillende lettertypes en hoe je dat dan moet transcriberen. We hebben eigenlijk gepuzzeld met taal!’ 

Rachelle: ‘Ze waren echt aan het stoeien met het ontcijferen van de teksten. We wilden laten zien dat de studie Nederlandse taal en cultuur veel breder is dan alleen maar het onderwijs ingaan. Ik denk dat dat goed gelukt is. Wij gaven een workshop over transcriberen, maar andere scholieren deden mee aan workshops over historische letterkunde in een modern jasje, het verschil tussen oude en hedendaagse kranten, en het schrijven over heldinnen in plaats van helden.’ 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.