Universiteit Leiden

nl en

Succesvolle ondertekeningsceremonie Memorandum of Understanding CCOE en ISGA/FGGA

Op 24 november werd er een paneldiscussie gehouden ter gelegenheid van de ondertekeningsceremonie van een Memorandum of Understanding tussen het Civil-Military Cooperation Centre of Excellence van de NAVO, het Instituut Security and Global Affairs en de Faculteit Governance and Global Affairs. De ceremonie vond plaats op de Campus Den Haag. In dit fotoverslag kijken we terug op een succesvolle bijeenkomst.

De rol van civiele-militaire samenwerking

Om een wederzijds gunstige uitwisseling en samenwerking te promoten op het raakvlak van onderzoek en praktijk hebben het Instituut Security and Global Affairs (ISGA) en de Faculteit Governance and Global Affairs (FGGA) van de Universiteit Leiden en Civil Military Cooperation Centre of Excellence (CCOE) van de NAVO besloten om een uitgebreide samenwerking aan te gaan binnen het framework van een Memorandum of Understanding (MoU). 

'De ondertekening van de MoU biedt onze onderzoekers geweldige mogelijkheden om samen te werken, zoals het aanpakken van hybride conflicten, disinformatie, nieuwe vormen van conflict maar ook veiligheid voor mensen.' Joachim Koops

Geweldige kansen

Joachim Koops, Wetenschappelijk Directeur ISGA, over de MoU: ‘Ik ben ontzettend blij dat ISGA en de CCOE van de NAVO deze veelomvattende MoU hebben ondertekend. Het biedt onze onderzoekers geweldige mogelijkheden om samen te werken, zoals het aanpakken van hybride conflicten, disinformatie, nieuwe vormen van conflict, maar ook veiligheid voor mensen. Het geeft onze studenten geweldige kansen op het gebied van onderwijs en stagemogelijkheden en het zal een sterke gezamenlijke beleidsgeoriënteerde impact hebben voor beleidsmakers. De MoU draagt bij aan het versterken van ISGA’s positie als de go-to place voor zowel op theorie gebaseerd en beleidsrelevant onderzoek en onderwijs en ik kijk uit naar de volgende fases in de samenwerking met de vele getalenteerde collega’s bij het CCOE!’

Verschillende perspectieven

Ter gelegenheid van de officiële ondertekening van de MoU, werden tijdens een paneldiscussie verschillende perspectieven op de rol van de NAVO binnen Europese en Mondiale Veiligheid binnen de context van mogelijke insteek van civiele-militaire samenwerking onderzocht door:

  • Kolonel Andreas Eckel (Director, NATO CCOE)
  • Luitenant-Kolonel Mark Friebel (Head of the Civil Military Coordination Directorate of Operations, Ministry of Defence)
  • Professor Joachim Koops (Wetenschappelijk Directeur, ISGA)
  • Commandant Caecilia Johanna van Peski, MSc., PgD., (Chairperson, DEU/NLD Military Mobility Office (DNO) in Ulm, Duitsland)

Gespreksleider voor de discussie was Dr. Silvia D’Amato, universitair docent Terrorism and Political Violence/War, Peace and Justice, ISGA. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.