Universiteit Leiden

nl en

'Rechter balanceert tussen juridische toetsing regels en uitvoerbaarheid asielopvang'

Volgens de rechter voldoet de asielopvang in Nederland niet aan de Europese regels. De overheid moet daarom maatregelen nemen. Wat is het probleem met de asielopvang en hoe haalbaar zijn de eisen van de rechter?

Mark Klaassen

Organisatie VluchtelingenWerk stapte naar de rechter omdat de situatie op die tijdelijke opvangplekken niet voldoet aan de afgesproken norm. De rechter is het daarmee eens: de overheid moet nu binnen negen maanden de omstandigheden in de (crisis)noodopvang weer aan de regels laten voldoen.

Dat lijkt op een soort bemiddelende uitspraak, zegt Mark Klaassen, universitair docent bij het Europa Instituut, tegen Nu.nl. 'Wat de voorzieningenrechter probeert te doen, is balanceren tussen de juridische toetsing van de regels en de realiseerbaarheid daarvan.' Volgens Klaassen denkt de rechter in het oordeel ook mee met de overheid. Bijvoorbeeld dat de situatie in de opvang binnen negen maanden beter moet zijn. 'Dat is best lang. Maar tegelijkertijd moeten andere dingen wél per direct anders.'

Of de eisen van de rechter praktisch haalbaar zijn, kan Klaassen niet inschatten. Maar de eisen die worden gesteld, zijn volgens hem 'nou ook weer niet zo buitensporig'. 'Binnen negen maanden het vereiste van een raam dat kan worden geopend en 4 vierkante meter slaapruimte per persoon. Dat zijn geen kamers in een viersterrenhotel.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.