Universiteit Leiden

nl en

Door samen leren en onderzoek doen, kun je dingen ontdekken die er echt toe doen

Jonge, enthousiaste en gedreven academici uit verschillende disciplines bij elkaar brengen, dat is het doel van de Young Academy Leiden (YAL). Als nieuw lid is Assistant Professor Jan van Rijn enthousiast om vanuit een ander perspectief naar AI te kijken. 'Ik wil mijn expertise samenbrengen met verschillende disciplines zoals recht en psychologie.'

Kun je meer vertellen over het belang van samenwerking met andere faculteiten voor LIACS?

'Samenwerken met mensen die andere kennis hebben en andere dingen zien is altijd een uitdaging. Als je in je eentje onderzoek doet, is je probleem vrij duidelijk gedefinieerd. Maar als je onderzoek doet met andere disciplines, kunnen leden van je groep een heel ander idee hebben van de problemen die je interessant vindt om op te lossen. Dit is een geweldig proces, want door actief samen te werken met andere mensen kun je nieuwe dingen ontdekken die er echt toe doen. Mijn ervaring is dat het meer moeite kost, maar het loont zich doordat het onderzoek veel meer impact heeft.'

Wat is nog meer belangrijk binnen het werk binnen YAL?

'Outreach naar de samenleving is heel belangrijk. Een goed voorbeeld is dat Leiden momenteel de European City of Science is. Binnen mijn eigen onderzoeksgroep deden we een klein programmeer-evenement met middelbare scholieren. Zij konden in Minecraft robotjes programmeren die automatisch bosbranden konden onderscheiden.'

En heeft YAL soortgelijke activiteiten gedaan?

'YAL had een leuk initiatief bij de Nacht van Ontdekkingen in Leiden, een evenement waarbij het grote publiek in aanraking komt met wetenschap. Ze hadden een escape box gemaakt, die geopend moest worden door puzzels op te lossen die te maken hadden met verschillende onderzoeksthema's van onze universiteit. Er was een puzzel over optica, waarbij een laser in de juiste richting moest worden gericht, een woordpuzzel waarbij je Latijnse woorden moest vinden, en nog veel meer. Dit geeft mensen een leuk idee van wat we aan de Universiteit Leiden doen en het gaf mij een goed beeld over hoe YAL mensen buiten de universiteit kan bereiken.'

Wat ik hoop te bereiken binnen YAL is het inbrengen van mijn expertise in KI-onderwerpen. Dit moet op verschillende niveaus besproken worden, zoals in de wetgeving, maar ook met mensen in het algemeen.

Heb je al toekomstige ideeën of ambities voor outreach binnen YAL?

‘Mijn achtergrond is Kunstmatige Intelligentie (KI). AI heeft en zal de maatschappij veranderen, maar niet altijd ten goede. Op dit moment neemt Google bijvoorbeeld onze gegevens in beslag. Is dit iets wat we moeten toestaan, of moeten we meer op privacy gericht zijn? Dit is een vraag die niet door wetenschappers, maar door het publieke debat moet worden beantwoord. We kunnen tegen Google zeggen dat het onze gegevens niet mag gebruiken, maar dan moeten we accepteren dat de kwaliteit van de diensten omlaag gaat of dat we iets meer moeten betalen. Dat is niet iets waarover een universiteit of KI-ingenieurs moeten beslissen. Een ander publiek dilemma in verband met KI: wie is verantwoordelijk wanneer er een ongeluk gebeurt met een zelfrijdende auto. Is dat de fabrikant, de KI of de persoon die de auto bestuurt?

Wat ik hoop te bereiken binnen YAL is het inbrengen van mijn expertise in dit soort onderwerpen. Dit moet op verschillende niveaus besproken worden, zoals in de wetgeving, maar ook met mensen in het algemeen. Ik hoop dit een stap verder te brengen binnen YAL. We moeten mensen voorlichten over KI om meer maatschappelijke betrokkenheid en discussie te creëren.'

Ben je van plan om aan andere pijlers binnen YAL te werken?

'Hoewel beleid ook belangrijk is, is mijn doel om vooral te werken aan outreach en interdisciplinariteit. Beide worden gevormd door de behoefte van de samenleving om zich meer bewust te zijn van onderwerpen als AI. Aan de ene kant hebben we outreach naar de samenleving nodig om bewustzijn te verspreiden, maar aan de andere kant hebben we outreach naar andere disciplines binnen onze universiteit nodig, bijvoorbeeld mensen van rechten, de publieke sector en psychologie, om het bereik naar het publiek op verschillende manieren te coördineren.'

Is er iets nog iets dat je wil delen met collega's?

'Ik hoop betrokken te zijn bij verschillende evenementen binnen YAL. Natuurlijk zijn die evenementen alleen waardevol als mensen van het instituut daar deel aan nemen. Daarom hoop ik veel mensen binnen LIACS te bereiken. Bij de koffieautomaat kun je van mij een duwtje in de rug verwachten om aan dit soort evenementen mee te doen!'

YAL, ook bekend als Young Academy Leiden, is een orgaan binnen de universiteit bestaande uit voornamelijk Assistant Professors en beginnende Associate Professors. YAL is in 2019 opgericht als platform om jonge, enthousiaste en gedreven academici bij elkaar te brengen. YAL-leden vertegenwoordigen een verscheidenheid aan wetenschappelijke disciplines en die afkomstig zijn van alle faculteiten van de Universiteit Leiden. YAL heeft drie pijlers: wetenschaps- en onderwijsbeleid, interdisciplinariteit en outreach.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.