Universiteit Leiden

nl en
Picture: Anna Loh
Foto's: Anna Loh en Joost van der Sluijs

Astrid Van Weyenberg wint Facultaire Onderwijsprijs 2022

Universitair docent Astrid Van Weyenberg heeft de Onderwijsprijs van de Faculteit Geesteswetenschappen gewonnen. ‘Astrid is een mooi mens dat goed kan lesgeven.’

Van Weyenberg is vereerd door haar uitverkiezing. ‘Ik ben erg dankbaar dat mijn studenten mij hebben voorgedragen, vooral nadat ze proefkonijn zijn geweest in verschillende onderwijsvernieuwingsprojecten. Het laat zien dat ze veel geduld hebben om ons nieuwe methodes te laten uitvinden’, zei ze in haar dankwoord, waarna ze benadrukte niet in haar eentje verantwoordelijk te zijn geweest voor deze projecten.  

In haar dankwoord sprak Van Weyenberg bovendien de hoop uit dat er meer ruimte komt voor onderwijsvernieuwing. ‘Ik denk dat we voor goed onderwijs tijd nodig hebben om na te denken over wat we aan het doen zijn en hoe we dat zouden moeten doen. Ik hoop dat daar in de toekomst wat meer ruimte voor zal zijn, ongeacht waar je je in je loopbaan bevindt.’ 

‘Mooi mens en onderwijsvernieuwer’

Als docent is Van Weyenberg verbonden aan de opleiding Film- & Literatuurwetenschap. Ze werd genomineerd door de bijbehorende studievereniging, Maktub. De leden zeggen dat Van Weyenberg goed kan uitleggen en het onderwijs op een fijne manier vernieuwt en verbetert, bijvoorbeeld door gebruik te maken van podcasts. Daarnaast roemen ze Van Weyenbergs persoonlijke aanpak. ‘Ze toont persoonlijke interesse in het leven van studenten en geeft je het gevoel dat ze echt om je geeft, al is ze wel streng. Ze is gewoon een mooi mens.’ 

Over de prijs

De Onderwijsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitblinkende docent. Alle onderwijsgevenden van de faculteit kunnen genomineerd worden door studieverenigingen, de studentleden van opleidingscommissies of door een groep van ten minste drie studenten. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 1000 euro. De andere genomineerden dit jaar waren Akinyinka Akinyoade, Maarten Kossmann en Ying-ting Wang. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.