Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans in jury Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid

In perscentrum Nieuwspoort is op donderdag 30 juni 2022 de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid uitgereikt aan partijloos Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans zat in de jury.

De Vereniging Thorbecke reikt eens in de twee jaar de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid uit. Deze prijs wordt uitgereikt aan het lid van de Tweede Kamer dat zich in het debat in de Tweede Kamer heeft onderscheiden ten opzicht van zijn of haar collega's in redevoering en debat door de beheersing van de retorica. Wim Voermans is voorzitter van de Vereniging Thorbecke en zit in de jury. Lid van de vereniging en jury is ook hoogleraar Geschiedenis Henk te Velde.

Volgens de jury is Omtzigts 'gezag als spreker definitief onverwoestbaar geworden sinds anderen hem uit de Kamer trachtten weg te denken'. Hij past, aldus de jury, in een Nederlandse traditie die meer waarde hecht aan degelijke inhoud dan aan gemakkelijk pathos. 'Aardig is hij niet per se, zo nodig zet hij politieke scherpte in als wapen.' De jury typeert Omtzigt verder als onafhankelijk, vasthoudend, degelijk, met een regionale basis en welsprekend door overtuiging en consistentie.

De andere genonimeerden waren Renske Leijten (SP) en Gert-Jan Segers (CU). Eerdere winnaar van de prijs zijn onder anderen Femke Halsema, Alexander Pechtold en Kees van der Staaij.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.