Universiteit Leiden

nl en

Ministerie verkiest dwangsom boven tijdig delen informatie

Onlangs werd duidelijk dat het Ministerie van Volksgezondheid liever een dwangsom betaalt dan de informatie te delen over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Nieuwsuur meldt dat zulk handelen vaker voorkomt: "De afgelopen jaren ontving De Volkskrant naar eigen zeggen 'richting 100.000 euro' van ministeries die zich niet aan een rechterlijke uitspraak hielden.

De Volkskrant zegt dat het sinds 2020 vaker naar de rechter stapt, omdat het zo moeilijk is om informatie te verkrijgen van ministeries. Verwiel ziet vaker vertragingstactieken: “Op een gegeven moment denk je: nu gaan we gewoon wat strenger zijn. Dus sinds 2020 hebben we tien, twintig, misschien wel vijftig rechtszaken aangespannen en al tienduizenden euro’s aan dwangsommen gekregen. Dat gaat wel richting de 100.000 euro ja.”

Het ministerie wil de door De Volkskrant opgevraagde stukken op het eigen tempo, gefaseerd openbaar maken, en zegt in augustus met meer informatie te komen, meldt de NOS. 'De Raad van State zei toen begrip te hebben voor het gefaseerd vrijgeven vanwege de grote hoeveelheid opgevraagde stukken', zegt hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans.

'Maar dit Volkskrant-verzoek zit anders in elkaar. Het was niet: we willen alles hebben, maar heel gericht. Het cynische is dat de minister heeft gezegd: we volgen onze eigen planning, want dat mag in de Nieuwsuur-zaak. Maar daarmee lappen ze een rechterlijke uitspraak aan hun laars.'

Lees hier het volledige artikel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.