Universiteit Leiden

nl en

Gedragsexpertise nodig bij veranderen leefstijl

Het belang van een gezonde leefstijl wordt structureel onderbelicht, de coronapandemie maakte dat pijnlijk duidelijk. Twaalf gedragswetenschappers, waaronder hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers en hoogleraar Gedragsinterventies in Population Health Managament Marieke Adriaanse, vinden dat er meer aandacht moet zijn om mensen aan te zetten tot een gezonde leefstijl en preventie. Juist in tijden van corona.

Al was het maar omdat tijdens de crisis ook weer bleek dat mensen informeren of adviseren niet voldoende is als het gaat om effectief beleid. Verandering in leefstijl is immers gedragsverandering. De gedragswetenschappers roepen daarom op tot actie: 'Zet primair gedragsexpertise in bij de ontwikkeling en implementatie van interventies en beleid op het gebied van leefstijl. Alleen dan halen we ons doel van een duurzaam gezonder Nederland.’

Gedragswetenschappelijke expertise

Tot dusver wordt gedragswetenschappelijke expertise beperkt benut om de zorg inclusief, betaalbaar en draaiende te houden. Beleidsmaatregelen en interventies worden ingevoerd zonder gedragswetenschappelijke kennis en boeten daarmee in aan effectiviteit. Veel programma’s of maatregelen slaan zo de plank mis. In de position paper: Gedragsexpertise is de sleutel tot effectief leefstijlbeleid, die door veel vooraanstaande organisaties en experts wordt onderschreven, maken gedragsexperts duidelijk dat het essentieel is de rol van gedrag een onmisbaar onderdeel te maken van preventie en zorg. 

Gebruikmaken van momentum

Laten we gebruikmaken van het momentum en de gedragswetenschappelijke kennis die er in Nederland is voor preventie benutten, stellen de experts. De coronacrisis heeft laten zien dat gedragsverandering essentieel is. Gedragswetenschappers weten hoe gedragsverandering effectief kan worden ondersteund en daarmee kan een gezonder en vitaler Nederland voor iedereen worden bewerkstelligd, maar dan is het wel essentieel dat gedragsexpertise veel beter wordt ingezet in beleids- en interventieontwikkeling. 

Foto: Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.