Universiteit Leiden

nl en

Vernieuwend Leids onderzoek ontvangt NWO-subsidie

Hoogleraar Annemarie Meijer en dr. Sander Wezenberg ontvingen op 24 januari een NWO-subsidie voor hun onderzoek. De subsidie is toegekend binnen het Open Competitie ENW-M-programma en is bedoeld voor vernieuwende onderzoeksgebieden die de basis kunnen zijn voor onderzoeksthema’s van de toekomst.

De afbraakmachinerie van immuuncellen versterken

Bacteriële infecties zijn steeds moeilijker te bestrijden vanwege antibioticumresistenties, we moeten dus op zoek naar andere manieren om ons te weren tegen deze ziektes. Prof.dr. Annemarie Meijer ontwikkelt met haar onderzoeksgroep een methode om natuurlijke afweer van het immuunsysteem te versterken. De onderzoekers hebben een eiwit ontdekt dat de afweer tegen tuberculose en salmonella bevordert. ‘Met deze subsidie hopen we verder inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme van dit eiwit en het netwerk van eiwitten eromheen’, aldus Meijer.

Radioactief afvalwater filteren

Om milieuverontreiniging van water te voorkomen, is het wegfilteren van giftige stoffen uit afvalwaterstromen van groot belang. Eén van de belangrijkste verontreinigingen in nucleair afvalwater is radioactief cesium, dat heel lastig te scheiden is. Het team van dr. Sander Wezenberg gaat gastheermoleculen ontwikkelen die cesium uit een oplossing kunnen filteren. Deze nieuwe scheidingsmethode kan helpen om de hoeveelheid kernafval te verminderen en daarmee langdurige opslag mogelijk te maken.

In de Open Competitie ENW-M dienen wetenschappers voorstellen in voor ongebonden, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek. De financiering biedt hun de mogelijkheid om originele, innovatieve, risicovolle ideeën uit te werken. Zo kunnen ze wetenschappelijke vernieuwingen tot stand brengen en de basis leggen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst. De onderzoekers hebben ieder ongeveer €340.000,- toegekend gekregen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.