Universiteit Leiden

nl en

Peter Rodrigues over discriminatiezaak Giethoorn: 'Verkeerde beoordeling door politie'

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland, de politie Oost-Nederland en de gemeente Steenwijkerland zijn tekortgeschoten in de behandeling van een discriminatiezaak in Giethoorn. Dat stellen deskundigen, onder wie hoogleraar Peter Rodrigues, in het onderzoeksprogramma Zembla.

Peter Rodrigues

Hatice Yilmaz, een alleenstaande moeder van Turkse afkomst en haar 15-jarige zoon Yusuf zijn bijna een jaar lang slachtoffer van racistische treiterijen door een groep jongeren uit hun woonplaats. Zembla beschikt over beelden waarop de racistische en vandalistische incidenten te zien zijn. 

De racistische pesterijen beginnen in oktober 2020. De jongeren belagen 's avonds het huis van Hatice Yilmaz en haar zoon, ze trappen tot vijf keer toe de spiegel van de auto en roepen racistische leuzen zoals: “buitenlanders rot op naar je eigen land”, “Yusuf kankerturk” en “Rot op uit ons dorp”. Volgens hoogleraar Immigratierecht Peter Rodrigues gaat het hier om strafbare feiten. 'De uitlatingen zijn onmiskenbaar discriminatoir.' 

Yilmaz stapt meerdere keren naar de politie, maar die weigert tot twee keer toe om de aangifte op te nemen. Volgens de politie is er geen sprake van een strafbaar feit en maakt enkel een melding van jeugdoverlast. 'Dat is een absoluut verkeerde beoordeling geweest', concludeert Rodrigues na bestudering van het dossier. Het OM bevestigt aan Zembla dat de politie de aangifte had moeten opnemen.

De uitzending van Zembla is hier te bekijken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.