Universiteit Leiden

nl en

Nadine Akkerman wint Dr. Hendrik Muller Prijs 2021

Universitair hoofddocent Engelse literatuur Nadine Akkerman ontvangt voor haar werk op het gebied van Engelse letterkunde en (vrouwen)geschiedenis de Dr. Hendrik Muller Prijs 2021, een bedrag van 25.000 euro.

Nadine Akkerman

Akkerman concentreert zich in haar interdisciplinaire onderzoek op vroegmoderne Engelse letterkunde en (vrouwen)geschiedenis. Daarbij springt haar onderzoek naar spionnen in het oog. Vrouwen met uiteenlopende beroepen – van wasvrouw tot hofdame – waren in zeventiende-eeuws Engeland succesvolle spionnen. Dit beschrijft Akkerman in haar boek Invisible Agents, de eerste analyse van de rol van vrouwelijke spionnen in de vroegmoderne tijd. 

De jury prijst Akkermans toonaangevende onderzoek en vernieuwende methodes. Onder andere door de inzet van 3D-scanners voor het lezen van ongeopende zeventiende-eeuwse brieven werpt ze nieuw licht op de rol van vrouwen, diplomatie en spionage in de vroegmoderne tijd. Daarnaast is ze de belangrijkste deskundige op het gebied van Elizabeth Stuart. 

‘Zeer vereerd’

Akkerman is blij met de prijs. ‘Ik ben zeer vereerd met de prijs en verguld dat ik een onderwerp voor een symposium mocht aandragen. Samen met Karwan Fatah-Black en Lotte Fikkers zal ik de Humaniora in het Trippenhuis in Amsterdam vieren op 14 december aanstaande.’

Bij de prijs hoort een bedrag van 25.000 euro dat de winnaar mag besteden aan een onderzoeksproject naar keuze. Het is nog niet bekend voor welk project Akkerman kiest. ‘Ik heb allerlei plannen, maar zoals mijn spionnen zouden zeggen, “dat wil ik nog even geheim houden”, laat ze weten aan KNAW.

De Dr. Hendrik Muller Prijs

Deze tweejaarlijkse prijs is bestemd voor een in Nederland werkzame onderzoeker die zich bijzonder verdienstelijk maakt op het gebied van de geesteswetenschappen en/of sociale wetenschappen en die niet langer dan vijftien jaar geleden is gepromoveerd.  

De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro en een oorkonde, die op dinsdag 14 december 2021 worden uitgereikt tijdens een door Nadine Akkerman georganiseerd symposium. Een programma is te vinden op de KNAW-website

Dr. Nadine Akkerman (1978) is universitair hoofddocent Engelse literatuur en werkzaam aan Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) van de Universiteit Leiden. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en deed daar ook haar PhD, die ze cum laude behaalde in 2008. Sindsdien is ze werkzaam aan de Universiteit Leiden, eerst als lector en inmiddels als universitair hoofddocent. 

De wetenschappelijke erkenning van haar werk blijkt onmiskenbaar uit de vele grants en prijzen die ze ontving, onder andere een ERC Consolidator Grant, een NWO Veni en een Ammodo Science Award. Daarnaast heeft ze verschillende internationale fellowships verworven, waaronder een fellowship aan het All Souls College te Oxford, een NIAS fellowship en recent een fellowship van de Royal Historical Society. Zij toont zich een inspirator voor jonge onderzoekers en is een betrokken lid van De Jonge Akademie.

Haar nieuwe boek Elizabeth Stuart, Queen of Hearts verschijnt op 25 november 2021 bij Oxford University Press.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.