Universiteit Leiden

nl en

Burgemeester Lenferink met voeten in de klei voor opening Polderlab Oud Ade

Op donderdag 9 september gaf de burgemeester van Leiden het officiële startschot voor een uniek, tienjarig onderzoeksproject in de polder bij Oud Ade. Tijdens een feestelijke opening in de boerenbuitenlucht plantte hij samen met alle betrokken partijen ceremonieel de eerste boompjes. Want één ding staat vast: het traditionele graslandschap gaat veranderen.

Het is stralend zonnig als de afgevaardigden aankomen bij de groene Vrouw Vennepolder in Oud Ade. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden Annetje Ottow en voorzitter Franke Remerie van  Land van Ons zullen het Polderlab officieel openen. En daarvoor moeten de handen uit de mouwen: ieder van hen krijgt een schop én een boompje om te planten. De burgemeester krabt zich nog even achter de oren over zijn nette schoeisel, maar gaat desondanks fanatiek aan de slag.

Bekijk hier het videoverslag van de opening

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Zo ziet de toekomst van de veenweide eruit

‘Hier komt de toekomst van het veenweidegebied,’ vertelt bioloog Maarten Schrama van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden. ‘Als we bodemdaling en de uitstoot van CO2 en stikstoof tegen willen gaan, hebben we twee opties, of we maken er één groot moerasgebied van. Of we moeten kijken of we er ook voor de boeren nog een bruikbaar, winstgevend landschap van kunnen maken. Zelfs als de zeespiegel straks stijgt. Dat is hier eigenlijk de grote vraag.’

Dat nieuwe veenweidegebied zal niet meer enkel bestaan uit grasland. Schrama: ‘We gaan het gebied weer natter maken en proberen verschillende teelwijzen en vormen van landbouw uit. Denk aan schaapjes, planten die bestendig zijn tegen een hogere waterstand, zoals cranberries en hagen, om beschutting te bieden voor vogels en insecten.’

Handen uit de mouwen: afgevaardigen van alle betrokken partijen planten verschillende fruitboompjes als startsein voor het onderzoek in het Polderlab.

Burgemeester Lenferink: 'Breng de Blaarkop terug'

Burgemeester Henri Lenferink is trots dat Leiden en de omliggende gemeentes samen op zoek gaan naar oplossingen voor problemen waar verschillende Europese landen mee kampen. ‘Het is mooi om te zien dat onze stad zo’n goede samenwerking heeft met de universiteit en andere kennisinstituten. Plus ik heb gemerkt dat ook de omliggende gemeentes zich sterk verbonden voelen. Vandaar deze keuze: dit gaan we samen voor elkaar boksen. Prachtig dat zoveel partijen hard gaan werken om dit tot een succes te maken.’


'Wij moeten ons aanpassen aan het landschap, en niet andersom.'

Zelf heeft de burgemeester ook al even nagedacht over het nieuwe landschap. ‘Ik zeg: breng de Blaarkop terug. Een oud koeienras dat goed tegen hoogwater kan en de lekkerste melk en boter geeft.’ Volgens Schrama geen slecht idee: ‘Deze oude soorten zijn veel beter aangepast aan nat landschap. Onze huidige koeien zijn enorme bakbeesten met kleine pootjes, en zakken overal weg. Daarom moeten we de waterstand aanpassen en klinkt ons veen in. We moeten de koeien aanpassen aan het bestaande landschap en niet andersom. Prima idee dus, die oude koetjes.’

Beter weten wat we doen

Land van Ons stelt haar perceel graag beschikbaar voor dit unieke onderzoek, aldus voorzitter Remerie: ‘We weten eigenlijk nog maar zo weinig van biodiversiteit. En toch nemen we allerlei maatregelen en grijpen we als mens in in de natuur, zonder te weten wat de consequenties zullen zijn. Die kennis vinden wij heel belangrijk, ook voor onze andere percelen. We hopen dat nog meer Nederlanders mee zullen doen en dat we samen de biodiversiteit een enorme boost kunnen geven!’

Meer informatie over de achtergrond van dit project is te lezen in het eerder verschenen artikel: Uniek onderzoeksproject in polder Oud Ade. 

Tekst: Hilde Pracht

Video: Charlotte Ellerman

De partners

Over Land van Ons
Burgercoöperatie Land van Ons koopt landbouwgrond aan om daar samen met boeren de biodiversiteit en het landschap te herstellen. Iedere burger kan via Land van Ons een stuk landbouwgrond kopen en zo het herstel van biodiversiteit en het landschap steunen.

Over Holland Rijnland
Holland Rijnland is het samenwerkingsverband van dertien gemeenten in de Leidse regio, de Duin- en Bollenstreek en de Rijn- en Veenstreek. Samen verbeteren zij de kwaliteit van wonen, werken, leren en leven, voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners.

Over Universiteit Leiden – CML
Onderzoekers van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) doen in zogeheten Living Labs onderzoek naar biodiversiteit. Burgers kunnen meedoen aan het onderzoek en zo samen met onderzoekers en andere betrokkenen de voorwaarden onderzoeken voor bijvoorbeeld een gezonde leefomgeving, voedselproductie en biodiversiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.