Universiteit Leiden

nl en

Sterrenkijkende toeristen: Leidse Sterrewacht lanceert handleiding voor astrotoerisme

Hoe creëer je een onvergetelijk astronomie-uitje voor toeristen? En hoe zorg je voor leuke activiteiten die ook nog eens educatieve waarde hebben? De Astronomy & Society groep van de Leidse Sterrewacht heeft een handleiding vertaald die deze vragen beantwoordt. Het team hoopt op deze manier het grote publiek meer bij astronomie te betrekken.

Astronomie is hip en daarom een geweldig onderwerp om het grote publiek te enthousiasmeren voor wetenschap. Veel astronomische onderzoeksfaciliteiten over de hele wereld bieden van oudsher evenementen, activiteiten en tentoonstellingen aan die gericht zijn op het grote publiek. Zodra de Covid-19 pandemie voorzichtig afneemt, en de activiteiten weer langzaam op gang komen, beginnen instellingen vooruit te kijken en nieuwe activiteiten voor toeristen te plannen.

Een onvergetelijke ervaring

Maar hoe creëer je een onvergetelijke ervaring? Hoe creëer je een plek waarnaar mensen willen terugkeren en waarover ze hun vrienden vertellen? ‘A Design Manual for Astrotourism Experiences’, geeft stap-voor-stap aan hoe je de perfecte astrotoerisme-ervaring voorbereidt en uitvoert. De Leidse astronomen bewerkten een manuscript uit het Spaans, ontwikkeld door VERDE Ltda (Astroturismo Chile). De Engelstalige publicatie is onlangs gepubliceerd door het European Regional Office of Astronomy for Development (E-ROAD) van de Internationale Astronomische Unie (IAU) en de groep Astronomy and Society.

Elk detail telt

Een spannend astronomie-uitje moet tot in de puntjes zijn verzorgd, van een goed opgebouwde website tot het aanbieden van dekentjes aan de toeristen tijdens een avondje turen naar sterren. Ook de uitleg die je toeristen verschaft moet perfect zijn afgestemd: het mag niet te moeilijk zijn, dan schrik je toeristen af, maar ook niet te makkelijk, ze moeten natuurlijk wel iets nieuws leren.

Bijdragen aan duurzaam toerisme

‘Astrotourisme  richt zich op een vergeten stukje natuurtoerisme, namelijk de nachtelijke hemel,’ zegt Pedro Russo, coördinator van de Astronomy and Society groep in Leiden. ‘Er is momenteel veel aandacht om toerisme duurzamer te maken. Ik denk dat astronomie een grote rol kan spelen in die transformatie door het belang van een heldere, donkere hemel te promoten - niet alleen voor astronomisch onderzoek, maar ook als erfgoed voor de mensheid, en als toegangspoort tot het heelal. ’

Astrotourisme webinar

Op 28 juni organiseerde de IAU E-ROAD een webinar - Dark Sky Tourism: An engine for sustainable socio-economic development, om de vele aspecten van duurzaam toerisme en de rol die astronomie daarin speelt te bespreken. Russo: ‘Astrotourisme is een zeer krachtige manier om mensen van alle leeftijden te betrekken bij het belang van een heldere, donkere hemel als onderdeel van het wetenschappelijk, cultureel en natuurlijk erfgoed voor de mensheid.’

The webinar is opgenomen, en online beschikbaar: https://www.youtube.com/embed/hcwv1gOj1to

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.