Universiteit Leiden

nl en
© Daniel J Ashes

Hoogleraar Robert Vermeiren aan tafel bij Zomergasten

Hoogleraar Kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren was op 1 augustus de derde gast in VPRO Zomergasten. In het programma sprak hij onder meer over de impact van de coronamaatregelen op jongeren. ‘Ik wil de kijkers laten nadenken over het complexe en boeiende thema van de opgroeiende jongere.’

Kijk de volledige aflevering hier terug.

Robert Vermeiren is hoogleraar Kinder- en jeugdpsychiatrie aan het LUMC. De Vlaming geldt al decennialang als het boegbeeld van de Nederlandse kinderpsychiatrie. Vermeiren mengt zich in tal van debatten. Hij spreekt zich zeer kritisch uit over de decentralisatie van de jeugdzorg, waardoor kinderen met complexe problemen moeilijker hulp krijgen. 

Kinderen in coronatijd

Tijdens de tweede lockdown signaleerde hij in een brandbrief, ondertekend door alle hoogleraren kinderpsychiatrie, dat de Jeugd GGZ overspoeld wordt met jongeren die vastlopen door de grote inperking van hun bewegingsvrijheid. ‘De komende decennia zullen we het hebben over de COVID-generatie. Het is aan ons allen te bepalen welke bijklank dit zal krijgen’.

Over de uitzending

‘Ik wil met mijn avond de kijkers laten nadenken over het complexe en boeiende thema van de opgroeiende jongere,’ zei Vermeiren over zijn optreden in Zomergasten. ‘Dat doe ik aan de hand van fragmenten die zowel kwetsbaarheid als kracht tonen, gerelateerd aan mijn vak maar ook aan mijn persoonlijke ervaringen. Het kwetsbare kenmerkt ook mijn eigen levensverhaal en dat is bepalend geweest voor mijn werk en mijn passie voor het vak.’

Veel positieve reacties

Vermeiren kijkt met een goed gevoel terug op de uitzending, als we hem twee dagen later bellen. 'Ik vond het zowel spannend als leuk om mee te doen aan Zomergasten. De interactie en het interview waren erg aangenaam.' Hij heeft ontzettend veel reacties gehad, vertelt de hoogleraar. Van collega's uit de academische wereld en de psychiatrie, maar ook uit hele andere hoeken. 'Bijvoorbeeld van iemand die zich bij een gemeente bezig houdt met jeugdzorg - waar ik vrij kritisch op was, dus dat is een waardevolle reactie. En ook veel positieve berichten van patiënten en jongeren, dat is extra mooi want daar doe ik het voor.' Hij maakt uit de reacties op dat zijn boodschap is aangekomen. 'Een oproep tot verbinding, tot het betrekken van jongeren en hen niet in de kou laten staan. En laten zien dat uit kwetsbaarheid kracht kan voortkomen.'

Een greep uit de fragmenten

Vermeiren liet in zomergasten onder meer fragmenten zien uit The Social Dilemma, AviciiGreta Thunberg en de vijftigste verjaardag van koningin Máxima. Alle fragmenten zijn terug te kijken op deze pagina

Over VPRO Zomergasten

Zomergasten is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op.

Meer weten over jongeren in coronatijd?

Beluister dan ook de podcast Enkeltje Wetenschap met Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, veiligheid en veerkracht. Zij vertelt of jongeren blijvende last houden van de strenge lockdowns.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.