Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans in Trouw over 'pistool-op-de-borst-politiek'

Maatschappelijke akkoorden waren er altijd al, maar onder premier Rutte werden het er wel heel veel. Ze zijn een manier om lastige kwesties uit te besteden en maatschappelijke rust te bewaren.

Wim Voermans

Met al die akkoorden voeren de kabinetten-Rutte de grootste stelselhervormingen door sinds de Tweede Wereldoorlog, zegt Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht in Trouw. 'Pistool-op-de-borst-politiek', noemt hij deze werkwijze.

Voor de Tweede Kamer valt er aan veel van die akkoorden nauwelijks meer te sleutelen. Veel meer dan vroeger bepalen de akkoorden hoe regelgeving en wetgeving eruit moeten gaan zien. De kiezer heeft het maar aan te zien, die kan voor geen van die hervormingen naar de stembus. 'In tien jaar tijd is de zaak op zijn kop gezet. Als de polder ergens op uitgekomen is, mag de politiek tekenen bij het kruisje', zegt Voermans.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.