Universiteit Leiden

nl en

Gert Oostindie op NU.nl over de Gouden Koets

Gert Oostindie verwacht dat de Gouden Koets in het museum blijft. Dat zegt de hoogleraar Koloniale en postkoloniale geschiedenis tegen NU.nl.

Na een renovatie van een aantal jaar wordt de Gouden Koets sinds deze week tentoongesteld in het Amsterdam Museum. Oostindie verwacht dat het rijtuig niet meer in gebruik zal worden genomen vanwege de omstreden schildering op de zijkant, waar een witte jonge vrouw goederen krijgt aangeboden van knielende Afrikaanse en Aziatische mannen. 

Oostindie: ‘Ik denk ook niet dat Willem-Alexander het leuk vindt om in een koets rond te rijden waar zo'n koloniale mentaliteit op wordt afgebeeld. Zijn overgrootmoeder vond het fantastisch, maar hij is zelf ook meegegroeid met de postkoloniale kritiek.’

Meer weten?

Het hele artikel is te lezen op NU.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.