Universiteit Leiden

nl en

Tatiana Afanassjewa-publiekslezingen over natuurkunde

De Tatiana Afanassjewa-lezingenreeks is een reeks publiekslezingen op woensdagavonden waarvoor iedereen met natuurkundige belangstelling van harte is uitgenodigd.

De lezingenreeks begon met de lezing van 19 februari 2021 van Margriet van der Heijden over 'Denken is Verrukkelijk', haar dubbelbiografie van de natuurkundigen Paul Ehrenfest en zijn vrouw Tatiana Afanassjewa. Afanassjewa was, naast Ehrenfests echtgenoot en klankbord, een zelfstandig werkende wetenschapper, met bijdragen in de thermodynamica en de didactiek van de wiskunde. Maar omdat er in het Leiden van een eeuw geleden vrijwel geen ruimte was voor vrouwen in de wetenschap, was er voor Afanassjewa geen baan, en ook geen wetenschappelijke erkenning.

De naam is, naast een verlaat eerbetoon aan Afanassjewa, ook een knipoog naar het Ehrenfest-colloquium, de interactieve Leidse natuurkundelezingen die Paul Ehrenfest een eeuw geleden instelde.

Toegankelijk voor iedereen

Tenzij anders vermeld, zijn de lezingen Nederlandstalig, en op woensdagavonden

19:30-21:00
De Sitterzaal
Huygensgebouw
Bohrweg 2
Leiden

Belangstellenden kunnen zich inschrijven om aanwezig te zijn of om de live-stream te volgen via de link in de afzonderlijke aankondigingen.
Ook is er een nieuwsbrief. LION-personeel krijgt een mail met de link naar de afzonderlijke lezingen automatisch.

Komende lezingen

Eerdere lezingen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.