Universiteit Leiden

nl en

Kees Waaldijk over opheffing homohuwelijksverbod 20 jaar geleden

Met de openstelling van het huwelijk voor partners van gelijk geslacht in 2001 liep Nederland voorop. Toen Kees Waaldijk in 1987 als eerste een artikel schreef over de juridische mogelijkheden daartoe, had hij niet verwacht dat het zó snel zou gaan, zegt de Leidse hoogleraar Comparative Sexual Orientation Law.

Kees Waaldijk

Over opname van de woorden 'seksuele gerichtheid' in artikel 1 van de Nederlandse Grondwet wordt nu echter al bijna 50 jaar gepraat, terwijl alleen al in Europa discriminatie op die grond inmiddels expliciet verboden wordt in de grondwetten van Portugal, Kosovo, Zweden en Malta. Een voorstel daartoe ligt nu wel bij de Tweede Kamer.

Waaldijk zei een en ander in de online talkshow Twintig jaar huwelijk voor iedereen. Daarin sprak hij ook over de wenselijkheid dat een kind meer dan twee juridische ouders kan hebben. Volgens hem zou de wet bovendien niet langer over 'moeder' en 'vader' moeten spreken, maar alleen over 'ouders'. Dat zou ook knelpunten oplossen voor transgender en non-binaire personen.

Over de openstelling van het huwelijk in 2001 werd Waaldijk onlangs ook geïnterviewd voor het Duitse blad Mannschaft en voor het boek Als je maar gelukkig bent. Vorig jaar publiceerde hij een wetenschappelijke analyse van de ontwikkelingen op dit vlak: “What first, what later? Patterns in the legal recognition of same-sex partners in European countries”.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.