Universiteit Leiden

nl en

615 miljoen voor quantumonderzoek

Het Quantum Delta NL-programma, waaraan de Universiteit Leiden deelneemt, krijgt 615 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds om Nederland te ontwikkelen tot een koploper in quantumtechnologie. Dit werd vandaag bekend gemaakt bij de presentatie van de winnende voorstellen in Den Haag.

Quantumtechnologie is een nieuwe sleuteltechnologie die gebruikmaakt van de quantummechanica voor fundamenteel nieuwe toepassingen op het gebied van informatietechnologie, communicatie, navigatie, meettechnieken en computersimulaties. Zo kunnen met quantumcomputers moleculen en materialen gemodelleerd worden met een precisie die gewone computers miljoenen jaren rekenen zou kosten. 

QuantumDelta NL is een samenwerking van bedrijven en onderzoekinstituten waarin het wetenschappelijk onderzoek is georganiseerd in vijf hubs: TU Delft, Universiteit Leiden,  Universiteit van Amsterdam, Universiteit Twente en TU Eindhoven.

De onderzoeksgroep Applied Quantum Algorithms (aQa) van de Leidse instituten voor natuurkunde- en informatica-onderzoek ontwikkelt quantumalgoritmes voor scheikundige en materiaalkundige toepassingen, en werkt daarbij samen met Google, Shell, Volkswagen en Total.

Julia Cramer leidt de onderzoeksgroep Quantum and Society lab, die maatschappelijke aspecten van de nieuwe technologie onderzoekt.

Groot enthousiasme

‘In Leiden wordt al ruim twintig jaar onderzoek gedaan aan quantumcomputers, die door zulke ontwikkelingen steeds dichter bij toepassing komen’, zegt Carlo Beenakker, hoogleraar Theoretische natuurkunde en vicevoorzitter van Quantum DeltaNL. ‘Ik zie een groot enthousiasme bij mijn studenten om abstracte concepten uit de quantumfysica in te zetten voor de oplossing van praktische problemen. Dit is de revolutionaire technologie van hun generatie.’

‘De inzet van aQa is om quantumalgoritmes praktisch toepasbaar te maken, toegespitst op vragen met een maatschappelijk en economisch belang. Wij werken nauw samen met onze industriële partners om deze grote investeringen zo nuttig mogelijk te maken’, zegt informatica-onderzoeker Vedran Dunjko. Hij publiceerde recent in het vakblad Nature over kunstmatige intelligentie (AI) met hulp van quantumcomputers

Quantumtechnologie

De ambitie van Quantum Delta NL is om Nederland de komende zeven jaar te positioneren als een Silicon Valley voor quantumtechnologie voor Europa. Het programma voorziet onder andere in de doorontwikkeling van de quantumcomputer en het quantuminternet, dat open open toegankelijk wordt voor eindgebruikers in bedrijfssectoren en maatschappelijke sectoren, inclusief het onderwijs. 

Het zet in op een bloeiend ecosysteem waarin talent op alle niveaus wordt opgeleid en over de grenzen van instituties samenwerkt om een nieuwe Europese hightech-industrie te creëren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.