Universiteit Leiden

nl en

Rebecca Schaefer: 'Muziek en wetenschap brengen mensen samen'

Rebecca Schaefer ontving in december 2020 de nieuwe beurs voor wetenschapscommunicatie voor het SNAAR-Festival. Met het festival wil Schaefer muziek en wetenschap toegankelijk maken voor een breed publiek. Hoe precies? Dat vertelt ze voor Humans of Psychology.

'Klassieke muziek wordt ook vaak als iets elitairs gezien, maar wij willen juist verschillende bevolkingsgroepen aanspreken.’  

Het aantrekken van nieuw talent en zorgen voor een gevarieerd festivalpubliek, dat zijn de plannen met de beurs. Rebecca Schaefer: ‘De kaartjes moeten niet te duur zijn, omdat we willen zorgen dat veel verschillende mensen naar het festival komen. Maar we vinden het ook leuk en belangrijk om jonge componisten en artiesten een kans te geven op zo’n podium.’

Neurowetenschapper Rebecca Schaefer is een van de initiatiefnemers van het SNAAR-festival, mogelijk gemaakt met een NWO-subsidie voor wetenschapscommunicatie in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het idee kwam van violist Merel Vercammen. Samen hebben ze plannen gemaakt voor het SNAAR-festival: een feest met zowel muziek als wetenschap.

Rebecca Schaefer

Op het SNAAR-festival in Tivoli Vredenburg in Utrecht zal vanzelfsprekend muziek te horen zijn, maar er zijn ook experimenten. Zo doe je bijvoorbeeld een test of je je hand langer in een bak ijs kunt houden als je naar je favoriete muziek luistert. Voor ieder wat wils dus. 

100 jaar Nobelprijs Albert Einstein

Het is de bedoeling dat het festival elke twee jaar plaatsvindt. De datum voor eerste SNAAR-festival is door het coronavirus verschoven naar 28 mei 2022. Daarmee valt het oorspronkelijke idee in het water: ‘We wilden de eerste editie eigenlijk in 2021 organiseren, want het dan is het 100 jaar geleden dat één van de bekendste wetenschappers aller tijden, Albert Einstein, zijn Nobelprijs kreeg.’

Einstein als violist

‘Met het thema van Einstein leek het ons mooi om mensen van over de hele wereld met wetenschappelijke interesses te betrekken.’ Einstein was zelf ook violist en organiseerde in zijn appartement in New York een concert om meer mensen uit nazi-Duitsland te halen. ‘Een precieze herhaling van dat benefietconcert is ook het sluitstuk van het SNAAR-festival.’

Voor elke liefhebber van muziek, wetenschap of allebei

Een van de doelstellingen van het festival is om klassieke muziek toegankelijk te maken voor een bredere doelgroep. ‘Het is nu vaak exclusief voor wat oudere, witte mensen. Klassieke muziek wordt ook vaak als iets elitairs gezien, waardoor sommige groepen hier nooit kennis mee maken. Daarom willen we dat in een toegankelijkere festivalsetting aan de man brengen. We proberen daarin inclusief te zijn en verschillende bevolkingsgroepen aan te spreken.’ 

Vluchtelingenachtergrond Einstein

Hoewel Einstein vooral bekend staat als natuurkundige, heeft hij ook een vluchtelingenachtergrond. Hier haakt het festival op in. ‘Via de Universiteit Utrecht en lokale organisaties zitten er ook musici in het orkest die een vluchtelingenachtergrond hebben, en worden statushouders en niet-statushouders uitgenodigd. Zo zorgen we dat niet alleen in het publiek wat diverser wordt, maar dat ook de artiesten verschillende achtergronden hebben.’

Vluchtelingenorganisatie ‘Welkom in Utrecht

Om deze boodschap te versterken, werkt het SNAAR-festival ook samen met vluchtelingenorganisatie ‘Welkom in Utrecht’. Deze organisatie zorgt ervoor dat mensen samen met lokale vrijwilligers culturele uitjes ondernemen. Belangrijk bij dit festival is dus dat iedereen deel kan nemen. Want, zowel muziek als wetenschap brengen mensen samen, aldus Schaefer.

Bannerfoto: Albert Einstein

Rebecca Schaefer leidt de onderzoeksgroep 'Music, Brain, Health & Technology'. Deze groep onderzoekt klinische toepassingen van muziek en daaraan gerelateerde processen in het brein. Maar ook de mogelijkheden van nieuwe technologische ontwikkelingen van muziektechnologie voor gezondheidsdoelen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.