Universiteit Leiden

nl en

Vijf veelgelezen artikelen uit 2020

Aan het eind van ieder jaar maken we een overzicht van de interessantste en veelgelezen artikelen die we dat jaar publiceerden. In het knotsgekke jaar 2020 stond natuurlijk één thema volop in de aandacht: het coronavirus. Gelukkig was er ook ruimte voor andere verhalen.

Spoedcursus corona voordat het virus viral ging

Al in februari 2020 vroegen we Eric Snijder, hoogleraar Medische microbiologie, wat er bekend was over het toen nog behoorlijk nieuwe COVID19. Hij gaf als het ware een spoedcursus over het virus dat in de daarop volgende maanden zo’n beetje de hele wereld in zijn greep zou krijgen. Hoe gevaarlijk is het nieuw ontdekte virus? En wanneer kunnen we vaccin verwachten? Vragen die toen ontzettend relevant waren, en dat voorlopig nog wel blijven. Lees verder.

Elf ruimterotsen op ramkoers met de aarde

Alsof 2020 niet al dramatisch genoeg was, ontdekten Leidse sterrenkundigen dat er meerdere ruimterotsen op weg waren richting de aarde. Ze toonden aan dat er tussen bekende, ongevaarlijk geachte planetoïden toch ruimterotsblokken zitten die in de toekomst met de aarde kunnen botsen. Voordat u direct wegduikt onder de bank of in de kelder: het is niet zeker dat de planetoïden de aarde daadwerkelijk raken, en ze komen pas tussen het jaar 2131 en 2923 aan. Tot die tijd hebben we wel wat anders aan ons hoofd. Lees verder.

Hester Bijl nieuwe rector Universiteit Leiden

In 2021 krijgt de Universiteit Leiden voor het eerst een vrouwelijke rector magnificus. Hester Bijl is sinds 1 november 2016 als vice-rector magnificus verbonden aan de universiteit. Tijdens de dies natalis 2021 treedt Carel Stolker, na een periode van acht, terug als rector. ‘Hester Bijl is een ambitieuze en verbindende bestuurder die zeer geliefd is bij studenten en docenten en ook bij externe partijen,’ zegt Ab van der Touw, voorzitter van de Raad van Toezicht. Lees verder.

Leidse studenten delen corona-ervaringen: 'Het begon met hoofdpijn'

'Het begon met hoofdpijn, alsof ik brak was. Dus ik maakte me niet echt zorgen. Maar toen veranderde de hoofdpijn, en kreeg ik er ook keelpijn bij.' Studente Joy kreeg corona en moest met haar huisgenoten in quarantaine. Het coronavirus heeft een flinke impact op onze studenten - ook als zij niet ziek worden. Drie studenten delen hun verhaal. Lees verder.

Alumna Amber Brantsen: ‘Gun het jezelf om fouten te maken’

Stralend zwanger van haar eerste kind en met een voor haar leeftijd indrukwekkend cv lijkt het leven van nieuwslezeres Amber Brantsen (31) haast een sprookje. ‘Maar dat beeld ging me steeds meer tegenstaan’, zegt de Leidse alumna Bestuurskunde. Daarom schreef ze haar indrukwekkende en persoonlijke relaas op in haar boek 'Uit Beeld'. Want wat maar weinig mensen weten, is dat Amber lange tijd vocht tegen een ernstige eetstoornis. Lees verder.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.