Universiteit Leiden

nl en

NWA-financiering voor communicatie-onderzoek over quantumcomputers

Natuurkundige Julia Cramer krijgt 50 duizend euro financiering voor 'Let's talk about quantum', een onderzoek naar communicatie over quantumcomputers. Een project met scholieren van onderwijs-expert Henk Buisman valt onder dezelfde NWA ELSA-toekenning.

'Nieuwe technologieën zoals nanotechnologie, kernenergie of stamceltransplantatie hebben aanleiding gegeven tot maatschappelijke discussies ', zegt Julia Cramer. Vaak zijn de vragen en zorgen van het publiek heel anders dan die van de wetenschappers. 

Quantumcomputers en quantuminformatie zijn nu opkomende technologieën waar wetenschappers met man en macht aan werken. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de eigenschappen van quantummechanica om bepaalde berekeningen, waaronder ook AI-toepassingen, inherent sneller te laten verlopen. Ook biedt de technologie nieuwe mogelijkheden op het gebied van beveiligde communicatie. 

'Je kunt nog niet zeggen op welke manier de discussie deze keer zal verlopen', zegt Cramer. Wel is te verwachten dat de precieze vorm van de informatie belangrijk is, en ook dat de communicatie tot stand komt in dialoog met bredere publieken, in plaats van top-down vanuit de kennis van wetenschappers, zoals vaak gebruikelijk.

Julia Cramer

Quantumtechnologie

Cramers plan is om gericht te onderzoeken hoe, en in welke vorm wetenschapscommunicatie gericht op leken een verschil kan maken. Een panel van tien burgers die niets van quantumtechnologie weten, kijkt naar een professioneel vormgegeven video van circa drie minuten. 

Een controlegroep krijgt dezelfde informatie, maar dan alleen als tekst samengesteld door wetenschappers. Vervolgens willen de onderzoekers nagaan welk verschil de vorm van de informatie maakt. 

Cramer voert het onderzoek uit in samenwerking met een postdoctoraal onderzoeker, ethica Sabine Roeser van de TU Delft, techniekfilosoof Pieter Vermaas van de TU Eindhoven en natuurkundige Sense Jan van der Molen van de Universiteit Leiden.

Onderdeel van hetzelfde NWO-financieringspakket van 150 duizend euro is ook een project van natuurkundige en onderwijs-expert Henk Buisman, die met scholieren een quantum-computer gaat bedienen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.