Universiteit Leiden

nl en

Gert Oostindie bij NOS Nieuws over het slavernijverleden van Rotterdam

Een groot deel van de Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders, maar over het koloniale verleden en slavernijverleden van Rotterdam is weinig geschreven. Vandaar dat hier twee jaar lang uitgebreid onderzoek naar is gedaan, met drie boeken als resultaat. Hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis Gert Oostindie vertelt meer over de resultaten van het onderzoek bij NOS Nieuws.

Initiatiefnemer Peggy Wijntuin, voormalig raadslid van de PvDA, riep drie jaar geleden door middel van een motie op om het koloniale verleden van Rotterdam grondig te onderzoeken. Ze was initiatiefnemer van het slavernijmonument in de stad, en kreeg vaak de vraag waarom dat monument er moest komen. Het bleek dat er een gebrek was aan kennis over het slavernijverleden van Rotterdam, dus was het volgens haar zaak dat die kennis er kwam.

Oostindie, die het onderzoek leidde, stelt dat het een zeer breed onderzoek is geworden, wat verder gaat dan alleen het slavernijverleden.  Naast literatuuronderzoek is ook archief- en veldonderzoek gedaan. Met drie boeken als resultaat: een bundel artikelen over de koloniale geschiedenis van de stad, een boek over het slavernijverleden van Rotterdam en een bundel met reflecties op de erfenissen van deze geschiedenis.

In het onderzoek komt Rotterdam er niet goed vanaf: er wordt in een van de boeken gestelt dat de stad ‘tot over zijn oren in de slavernij’ zat. Oostindie zegt hierover: ‘Burgemeesters, bestuurders, ondernemers en zeevaarders, ze deden allemaal mee aan het systeem van slavenhandel. Vrijwel niemand gaf blijk van ethische bezwaren’.

Meer weten?

Het volledige artikel met Gert Oostindie is terug te lezen op de website van de NOS. Een reportage over het onderzoek, met daarin ook een uitgebreid interview met Oostindie, is terug te zien op de website van EenVandaag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.