Universiteit Leiden

nl en

Nadine Akkerman in VPRO’s Grote Vragen over vrouwen in de geschiedenis

In de nieuwe VPRO serie ‘Grote Vragen’ maakt presentator en wetenschapsjournalist Rob van Hattum een reis door de wetenschap. Acht Nederlandse onderzoekers die aan de top van hun vakgebied staan vertellen in dit programma over hun ‘grote vragen’. Nadine Akkerman is te gast bij de aflevering van donderdag 8 oktober.

In deze aflevering staat de vraag ‘Waar zijn de vrouwen in de geschiedenis?’ centraal. In veel historische overzichten zijn (bijna) alleen mannen te vinden, waardoor het lijkt alsof vrouwen geen impact op de geschiedenis hebben gehad. Om dit beeld te veranderen, gaat Akkerman haast als een soort detective te werk. In archieven speurt ze naar bronnen die anderen over het hoofd hebben gezien of links hebben laten liggen. Onlangs heeft ze door honderden brieven te ontcijferen van Elizabeth Stuart, een autobiografie weten samen te stellen van de Koningin van Bohemen. Dankzij het speurwerk is Akkerman in staat om deze ‘verborgen’ kant van de geschiedenis naar voren te halen.

Meer weten?

De uitzending met Nadine Akkerman bij het programma ‘Grote Vragen’ is donderdag 8 oktober om 22:20 te zien bij NPO1 en naderhand terug te kijken op de website van NPO Start.

Trailer Grote Vragen

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.