Universiteit Leiden

nl en

Mondkapjesplicht komt met goedkeuring coronawet in zicht

Onlangs stemde de Eerste Kamer in met de coronawet, waarmee de laatste horde voor een mondkapjesplicht lijkt te zijn genomen. Het invoeren van een mondkapjesplicht vereist -volgens de Grondwet - een wettelijke basis. De mondkapjesplicht is een kledingvoorschrift en daarmee wordt inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer.

Wanneer verplichtstelling in Nederland?

"Op basis van artikel 58j kan de minister hygiënemaatregelen verplicht stellen. Dat is een brede bevoegdheid, waaronder ook een mondkapjesverplichting valt" aldus Wim Voermans hoogleraar staatsrecht in Leiden in het Parool. Ook dan ben je er nog niet, zegt Voermans. "De mondkapjesplicht kan via een zogeheten ministeriële regeling worden ingesteld. Maar zo’n ministeriële regeling moet door de Tweede Kamer worden goedgekeurd. Dat kan een week duren."
Dat is één van de grote aanpassingen geweest sinds de omtreden eerste versie van de coronawet in juli werd gepresenterd. De Eerste Kamer hoeft zich niet meer over deze maatregelen te buigen,  en dat vindt de Raad van State - het college dat de regering adviseert over haar beleid – ook geen probleem.
De eerst mogelijke datum dat een mondkapjesplicht in kan gaan, lijkt 8 december. Dat kan wel sneller, zegt Voermans, al moet de minister van Volksgezondheid dan wel kunnen verdedigen waarom de mondkapjesplicht dan opeens met zulke grote spoed moet worden ingevoerd. 
Belangrijk om te onthouden is dat de coronawet automatisch na drie maanden vervalt, tenzij deze wordt verlengd – en zo ook de mondkapjesplicht. 

Waarom kan het elders in Europa sneller?

"Italië en Spanje hadden destijds de noodtoestand uitgeroepen, en andere landen hadden al noodwetgeving klaarstaan," zegt Voermans. Nederland kon daar ook voor kiezen, maar heeft in vergelijking met andere landen een lichter regime.
Waarom heeft Nederland dan geen noodtoestand ingevoerd?  "Om te proberen om niet verder te gaan dat strikt noodzakelijk is, en ook om de bevolking niet onnodig angst aan te jagen,” denkt Voermans. “Als je de noodstand uitroept, kan er ineens heel veel. Maar dat vonden we kennelijk te draconisch. Het motief van die terughoudendheid is sympathiek.”

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.