Universiteit Leiden

nl en

'Bedrijven moeten sneller reageren op corona'

Bedrijven wachten te lang met maatregelen in deze coronacrisis, zegt hoogleraar Turnaround Management Jan Adriaanse in het boek 'Zwaar weer ondernemen', dat hij schreef samen met Erik in 't Groen, herstructeringsexpert bij PWC. Ze verwachten dat het aantal faillissementen explosief zal stijgen als bedrijven niet snel actie ondernemen.

De transportondernemer die belooft niemand te ontslaan, de theaterdirecteur die niet op wil geven; het is goedbedoeld, maar deze doorzetters onderschatten de gevolgen van de coronacrisis. Het is een grote valkuil, waarschuwen de auteurs van Zwaar weer ondernemen. Stap één in elke crisis is onderkennen dat er een probleem is en je huidige werkwijze ter discussie stellen. Omdat dit amper gebeurt, verwachten de auteurs dat het volgend jaar faillissementen zal regenen.

Met dit boek luiden de schrijvers de noodklok, omdat ze uit internationaal onderzoek weten dat bedrijven gemiddeld zestien maanden te lang wachten met maatregelen. En tijdens deze crisis stellen veel bedrijven maatregelen extra lang uit omdat ze de financiële gevolgen nog niet voelen door de overheidssteun. Wachten is uitstel van executie, schrijven de auteurs in hun boek, waarvan de volledig herziene editie verscheen op 21 oktober. Als je in een crisis belandt, of dat nou komt door een wereldwijde pandemie of door productieproblemen, dan moet je actie ondernemen en fundamenteel zaken gaan veranderen.

Zwaar weer ondernemen – De overlevingsgids voor ondernemers is beschikbaar vanaf 21 oktober 2020. Paperback (ISBN 9789461264121) €23,50

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.