Universiteit Leiden

nl en

Bachelor Open Dagen en Masterweek zijn volledig online en dat heeft ook voordelen

Door interactieve live presentaties, veel chatmogelijkheden en 360 graden video’s kunnen meer studiekiezers dan ooit een goede indruk krijgen van studeren in Leiden en Den Haag. In plaats van de Pieterskerk en de faculteitsgebouwen ontmoeten duizenden deelnemers elkaar op een online platform. Hoe gaan de voorbereidingen achter de schermen?

Een aanzwellende stroom dozen in universiteitsgebouwen met talloze folders, jasjes, pennen, wegwijzers en noem maar op. Normaal gesproken zijn de hectische voorbereidingen voor de open dagen al weken zichtbaar en hoorbaar dankzij de rollende trolleys in de gangen. Dit jaar wordt er misschien nog wel harder gewerkt, maar vinden de voorbereidingen geheel achter de schermen en vanuit huis plaats. De laatste maanden waren er al diverse online voorlichtingsevenementen maar voor het eerst zullen nu ook de open dagen voor alle bacheloropleidingen (op 30 en 31 oktober) en de Masterweek voor alle masteropleidingen (2 t/m 6 november) geheel online zijn. 

De informatiemarkt in de Pieterskerk in voorgaande jaren.

Van de Pieterskerk naar een online informatiemarkt

Eventcoördinator Floor van Dijk vertelt hoe zij en haar collega’s het programma in een virtuele omgeving bouwen. In plaats van de Pieterskerk en de faculteitsgebouwen zullen duizenden studiekiezers, studenten en medewerkers elkaar ontmoeten op een gloednieuw online platform. Er wordt nu nog hard gesleuteld om het in de stijl van de universiteit te gieten, aldus Van Dijk. ‘Het online programma bevat dezelfde onderdelen als een fysieke voorlichtingsdag. Er is een informatiemarkt, er zijn opleidingspresentaties en studiekiezers kunnen al hun vragen stellen, over de studie, de stad en het studentenleven. Net als bij een fysieke voorlichtingsdag staan er veel studieadviseurs, docenten en studenten klaar om alle mogelijke vragen te beantwoorden.’ 

Sfeer proeven

Normaal gesproken zorgt door Leiden en Den Haag lopen al automatisch voor het opsnuiven van de sfeer van een historische universiteitsstad of een dynamische regeringsstad. Hoe krijgen de studiekiezers nu iets mee van de sfeer van Leiden en Den Haag? Van Dijk: ‘We moeten inderdaad iets harder ons best doen. In plaats van fysiek rondlopen hebben we welkomstvideo’s en 360 graden-video’s die de kijkers mee de stad in nemen.’ Daarnaast is er een virtuele stand over Leiden en Den Haag  – met bijvoorbeeld een flitscursus Leids of Haags – en het studentenleven. 

Een virtuele tour door Leiden en Den Haag

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Niet meer verdwalen

Het is jammer dat aankomende studenten de universiteit en stad nog niet fysiek kunnen verkennen, maar de online voorlichtingsdagen bieden ook de nodige voordelen, aldus Van Dijk. Aanmelding blijft verplicht maar er is geen limiet en daarom kan nu ook veel nieuwsgierige aanhang zoals ouders en vrienden de online voorlichtingsdagen bijwonen. Bovendien kunnen studiekiezers nu meer programmaonderdelen volgen. Wie zich aanmeldt en de gewenste onderdelen aanvinkt, krijgt deze automatisch te zien op een persoonlijk platform. Verdwalen in de universiteitsgebouwen is dus even verleden tijd. En duizelt het na al die informatie? Alle presentaties kunnen thuis eindeloos opnieuw bekeken worden.  

Studentambassadeurs

Op de virtuele voorlichtingsdagen beantwoorden tientallen studenten vragen over hun studie en het studentenleven. Sarah Familia, masterstudent History, is zo iemand. Deze Amerikaanse student uit Californië studeert sinds najaar 2019 in Leiden. Als studentambassadeur geeft ze graag voorlichting over haar studie. ‘Ik ben zelf enthousiast over mijn studieprogramma. Bovendien kan ik me heel goed voorstellen dat veel aankomende studenten erg onzeker zijn omdat ze niet weten hoe het studeren er volgend jaar uit gaat zien. Daarom is realistische informatie heel belangrijk om een goede keuze te kunnen maken.’ 

Ook internationale studenten kunnen meekijken

Van Dijk beaamt dat en vult aan: studiekiezers krijgen zowel een beeld van hoe het is om te studeren in coronatijd - een combinatie van online en fysiek onderwijs - als hoe het er normaal gesproken aan toe gaat. Familia: ‘Ik vertel wat ik fijn vind aan deze studie maar ga ook in op de diverse challenges, zoals het vinden van een kamer. Of dat de universiteit niet op één campus is gevestigd, zoals gebruikelijk in de VS, maar op diverse plekken in de stad. Zo krijgen aankomende studenten toch een realistisch beeld. In de oude situatie konden internationale studiekiezers vaak niet even afreizen voor een open dag, maar nu kunnen ze online er heel eenvoudig wel bij zijn.’


Bannerfoto: Opname voor de Masterweek
Tekst: Linda van Putten

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.