Universiteit Leiden

nl en

Het placebo-effect inzetten voor je gezondheid

Ook als je al heel gezond leeft, valt er veel te beleven en te leren tijdens de Healthy University Week, die van 26 t/m 30 oktober plaatsvindt. Hoogleraar Gezondheidspsychologie Andrea Evers heeft er zin in. Ze blikt alvast vooruit naar het programma, en geeft een voorproefje van haar eigen lezing over wat het placebo-effect voor jouw gezondheid kan doen, ook zonder neppillen.

'Je presteert echt beter als je goed in je vel zit, dat wordt nog altijd onderschat', zegt hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers. Ze vindt het belangrijk dat de universiteit als werkgever en opleider investeert in de lichamelijke en geestelijke gezondheid van personeel en studenten. 'Het hoort bij goed werkgeverschap, het straalt uit dat je geïnteresseerd bent in het welzijn van je medewerkers en hen niet alleen maar als werkkracht ziet. Studenten horen naast inhoudelijke vakken uit hun studie ook een breder perspectief mee te krijgen. 

Rector in de sportschool

De Healthy University Week wordt nu voor de derde keer georganiseerd voor de hele universiteit en het LUMC. Op de faculteit Sociale Wetenschappen inspireren studenten en medewerkers elkaar al langer met hun kennis over gezond leven in workshops voor studenten en medewerkers, vertelt Evers. ‘Ik vind het heel goed dat het nu universiteitsbreed gebeurt. Vanwege de waardevolle inhoud, maar ook omdat je collega's dan op een andere manier ontmoet. Ik weet nog hoe verfrissend ik het vond dat ik de rector tegenkwam in de sportschool, zeven jaar geleden.' Dus wie weet wie je ontmoet bij de dagelijkse online koffiecorner volgende week!

Het praktische karakter van het programma spreekt Evers aan. 'Veel onderdelen geven het gevoel dat we samen aan de slag gaan. Zeker in deze coronatijd, waarin het al thuiswerkend extra aankomt op zelfregulatie en zelfmanagement, is dat heel belangrijk.'

Gesjouw met boodschappen

Evers geeft alvast een voorproefje van haar college over hoe het placebo-effect kan bijdragen aan je gezondheid en een gezonde leefstijl. 'Een voorbeeld uit mijn eigen leven gaat over boodschappen doen. Ik had altijd een hekel aan dat gesjouw met tassen op de fiets en was stiekem jaloers op mensen die hun boodschappen in hun auto meenamen. Totdat een sportmaatje zei dat zij zware tassen dragen altijd zo'n goede workout vond. Op dat moment ging er een schakelaar om in mijn hoofd, sindsdien zeg ik elke keer tegen mezelf: goede training.' 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Schoonmaken en afvallen

Je kent het placebo-effect van die wonderlijke genezingen met neppillen, maar dit is dus óók het placebo-effect: je beseft opeens dat iets goed voor je is, met gemak en plezier ga je het dan vaker doen en uiteindelijk wordt het een goede gewoonte. Het lijken kleine dingen, maar ze tikken aan. Evers kent een interessant onderzoek naar dit placebo-effect zonder pillen. Schoonmakers in een hotel kregen te horen dat ze met hun schoonmaakwerk flink veel calorieën verbrandden en wat bleek: in de weken daarna voelden ze zich fitter en verloren ze gewicht. ‘Het is nog de vraag waardoor dat precies komt,’ zegt Evers. ‘Of het puur hun mindset was of dat ze fanatieker gingen werken, of dat bijvoorbeeld hun stressniveau of immuunsysteem veranderde.' 

Gezonde hap

Zelf zou Evers het liefst alle sessies van de Healthy University Week bijwonen. 'Er is zo veel interessants, ook al leef ik al gezond. Die workshop van Pierre Wind met tips en tricks voor een gezonde hap bijvoorbeeld, om weer eens op een nieuw recept-idee te komen.' Voor haar eigen sessie zijn tijdens het interview al zeshonderd inschrijvingen. 

De Healthy University Week duurt van 26 t/m 30 oktober. Andrea Evers verzorgt 29 oktober 12:00-13:00 haar digitale lunchsessie: Hoe het placebo-effect kan bijdragen aan je gezondheid en een gezonde leefstijl. 

Tekst: Rianne Lindhout

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.