Universiteit Leiden

nl en

Nieuw online nationaal platform Sport Data Valley verbindt wetenschap en sport

Het nieuwe platform Sport Data Valley biedt coaches en sporters inzicht in hun data en maakt onderzoek rond sport en bewegen efficiënter, effectiever en toegankelijker. De Universiteit Leiden lanceerde het platform op 7 september samen met een consortium van kennisinstellingen. Het platform verbindt sport en wetenschap door een plek te creëren waar onderzoekers data kunnen analyseren en waar sporters en coaches deze analyses weer kunnen bekijken.

Effectief en makkelijk onderzoeken

Het nieuwe online platform van Sport Data Valley maakt onderzoek op basis van beweegdata makkelijker en effectiever. Het platform vermindert de administratieve lasten van het regelen van dataprivacy én maakt wetenschappelijk onderzoek en analyses toegankelijker voor een groot publiek van coaches en sporters. 

‘Het online platform biedt gepersonaliseerde dashboards en analyses op gebied van bijvoorbeeld training, slaap en welbevinden,’ zegt Managing Director Auke Damstra. ‘Binnen Sport Data Valley kun je data overzichtelijk verzamelen, delen en analyseren. Privacy staat voorop, gebruikers kunnen exact aangeven met wie zij welke data delen.’

Meer inzicht in data

Door sport- en beweegdata te analyseren met wetenschappelijke modellen binnen het platform, komen onderzoekers tot waardevolle inzichten. Die inzichten kunnen helpen om sportprestaties te verbeteren, blessures te voorkomen of te begrijpen waarom mensen wel of niet bewegen. Met deze inzichten kunnen coaches data-driven begeleiding bieden die aansluit bij de behoefte van de sporter. 

Wetenschappelijke kansen

Wetenschappers kunnen via het platform samenwerkingen aangaan met grote Nederlandse topsport-partijen, en zo efficiënt en veilig data delen. Deze samenwerkingen inspireren de ontwikkeling van nieuwe data-sciencetechnieken. Zo werken Leidse data-wetenschappers al jaren met meerdere topsport-partijen, waaronder de KNSB en Jumbo-Visma (schaatsen), de Nevobo (volleybal) en Jumbo-Visma (wielrennen). Het platform zal deze samenwerking nog verder aanzwengelen.

Naast de topsport biedt Sport Data Valley ook ruime mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek in de breedtesport. Wetenschappers met sportwetenschappelijke, medische of sociologische onderzoeksvragen kunnen via het platform deelnemers voor hun onderzoek werven en data, van bijvoorbeeld wearables, vergaren en vragenlijsten uitzetten. 

Over Sport Data Valley

Sport Data Valley is een initiatief van Sportinnovator en mede mogelijk gemaakt door ZonMw. Het is ontwikkeld door het Leidse Sport Data Center, het leidende academische sportonderzoekscentrum op het gebied van data in Nederland, de Universiteit Leiden, TU Delft, het Amsterdam Institute of Sport Science (vertegenwoordigd door VU Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam) en de Universiteit Twente. Op deze manier wordt een neutraal en onafhankelijk platform gerealiseerd zonder winstoogmerk. Partners in de ontwikkeling zijn o.a. NOC*NSF, sportinnovatielabs en Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Met fysieke labs in Heerenveen, Amsterdam, Eindhoven en Den Haag biedt Sport Data Valley zijn er verschillende locaties waar je terecht kan met vragen over data. Via onderwijs en trainingen worden huidige en toekomstige coaches en begeleiders opgeleid in het gebruik van data science in de sport. En met het online platform kan iedereen aan de slag met de analyse van beweegdata. Geïnteresseerden kunnen zich online aanmelden via sportdatavalley.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.