Universiteit Leiden

nl en

Lotte Fikkers wint Facultaire Onderwijsprijs 2020

Lotte Fikkers, universitair docent Engelse literatuur, ontving tijdens de opening van het facultair jaar de Facultaire Onderwijsprijs. ‘Ze heeft duidelijk veel passie voor haar vak.’

'Ik ben dolgelukkig en zeer vereerd dat ik de Onderwijsprijs 2020 heb gewonnen. Ik ben erg enthousiast over mijn vakgebied dus dat maakt het voor mij makkelijk om les te geven. Zo gebruik ik vaak verschillende spelvormen, rollenspellen en bijvoorbeeld moot courts. Het is heel fijn dat dat wordt gewaardeerd, zoals mijn studenten dat heel creatief in het filmpje lieten zien! Heel erg bedankt!' aldus Lotte Fikkers. 'Zonder mijn collega's had ik dit niet kunnen doen, als ik dit verdien, dan jullie ook. Ook wil ik graag mijn studenten bedanken voor de nominatie, ik voel me vereerd en ik mis jullie.'

Lotte Fikkers

Creatieve onderwijsvormen

Lotte Fikkers werd voorgedragen door studievereniging Albion en de opleidingscommissie van de BA English language and culture. Zij benadrukken haar creatieve manier van lesgeven, zoals het uitspelen van een scène in een toneelstuk om studenten een toneeltekst beter te laten begrijpen. ‘Door verschillende interactieve opdrachten maakt zij literatuur levendig.’

Volgens de studenten heeft Lotte Fikkers oog voor maatschappelijke discussies en verwerkt ze deze in haar colleges. ‘Ze innoveert de vakken die zij geeft door meer aandacht te geven aan literatuur die buiten de dominante cultuur valt. Zo bespreken wij nu vrouwelijke schrijvers in het vak over Early Modern Literature.’ Zo schreven de studenten in hun nominatie. ‘Ze toont interesse in de meningen en interpretaties van studenten en moedigt hen zo aan verder te denken over de lesstof en historische context.’

Persoonlijke aanpak

De studenten prijzen ook haar persoonlijke aanpak: ‘Ze heeft een open uitstraling, en je kan altijd, ook na lestijd, bij haar terecht met vragen, zowel over de lesstof als over persoonlijke situaties. Door haar passie enthousiasmeert zij veel leerlingen voor haar vak.’ 

Tijdens het bezoek van de Adviescommissie voor het onderwijs, die de prijs uitreikt, werden al deze elementen bevestigd. De prettige sfeer in het lokaal was voelbaar en een reden waarom alle studenten enthousiast meededen. ‘Fikkers geeft iedereen een moment om te spreken. Ze laat studenten nieuwe perspectieven zien zonder dat het geforceerd overkomt’, luidde het oordeel. Het was voor de commissie dan ook snel duidelijk: deze docent gaat met haar tijd mee, motiveert haar studenten en brengt haar passie voor het vak over op de volgende generaties.

Facultaire Onderwijsprijs

Alle onderwijsgevenden van de faculteit kunnen voor de Facultaire Onderwijsprijs genomineerd worden. De jury, bestaande uit de Commissie Onderwijs, beoordeelt de voorgedragen docenten op grond van de kwaliteit van colleges, begeleiding en onderwijsmateriaal. Aan de prijs is een bedrag van €1000 verbonden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.