Universiteit Leiden

nl en

Practicum Artium: Creativiteit op zijn best

Practicum Artium is een gezamenlijk programma van Universiteit Leiden en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst (KABK) dat studenten de mogelijkheid biedt hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen. In verband met de pandemie vindt de tentoonstelling dit jaar online plaats, we vroegen een aantal van deze getalenteerde studenten naar hun ervaringen.

Tekening van Dylan Brown Wilkinson
Tekening van Dylan Brown Wilkinson

Dylan Brown Wilkinson, International Studies

Dylan studeert International Studies op de Campus Den Haag. Hij was op zoek naar lessen in Den Haag, zodat hij regelmatig kon oefenen met tekenen, toen hij Practicum Artium vond: ‘Eerst had ik afwisselend periodes waarin ik veel tekende, en dan weer periodes waarin ik er een half jaar niet naar omkeek. Toen ik de studiegids doorkeek vond ik het vak Drawing 2 aan de KBAK die studenten van Universiteit Leiden mochten volgen en dat, bovenal, gratis was!’

‘Eric Hirdes, de tutor van de groep, zette de toon voor de groep. Hij gaf les op een manier die het uiten van ideeën stimuleerde door middel van klassenpresentaties, kleine groepsdiscussies en een-op-een gesprekken. Dit alles was uiteraard vóór de pandemie, welke de klas dwong uit elkaar te vallen en opnieuw samen te komen via het online platform Microsoft Teams. Toch hielpen de gesprekken tussen individuele studenten en Eric ons op weg om onze werken te laten zien via een online tentoonstelling begin juni. Ik wil hem graag bedanken voor het feit dat hij zo betrouwbaar, flexibel en aanmoedigend was in zo’n onzekere periode!’

‘Waar het mee begon, was het luisteren naar een podcast over satire. Het vermogen om een boodschap over te brengen die misschien niet zo bot zou mogen zijn, terwijl het er ook nog eens in slaagt komisch te zijn en zo de harde waarheid makkelijker maakt. Het tekenen van satire stelde me ook in staat om twee dingen te doen, het oefenen van lichaamsvormen en menselijke gezichten en tegelijkertijd het reflecteren op het menselijk bestaan tijdens deze periode van sociale isolatie, politieke druk en economische druk.’

Deel van 'Women Leading the World' door Joey Tol
Deel van 'Women Leading the World' door Joey Tol

Joey Tol, Psychology

Joey heeft net zijn bacheloropleiding Psychologie afgerond en heeft het vak Graphic Design gevolgd. ‘Ik heb twee jaar geleden een Practicum Artium-vak over fotografie gevolgd en ik vond het erg leuk, dus ik besloot om er ook een in Graphic Design te volgen’, zegt Joey. ‘Door de coronacrisis moesten we midden in het programma overstappen naar werken vanuit huis, maar het was nog steeds erg interessant om online te discussiëren en een-op-een videogesprekken over ons werk te voeren met onze docent.’

‘Mijn werk, getiteld Women Leading the World, is een boekje waarmee ik de vele facetten van vrouwelijk leiderschap wil laten zien. Ik wilde ideeën over gender analyseren en verkennen, en onderzoeken hoe gender ons leven lang invloed heeft op kansen betreffende leiderschap. Het boekje is een kleine – en dus incomplete – database van vrouwen die op een bepaalde manier leiderschap hebben getoond, zij het op een positieve of negatieve manier. Door te laten zien dat onze ideeën over vrouwelijk leiderschap misschien wel verschillen van die over mannelijk leiderschap, hoop ik bewustzijn te creëren bij degenen die het lezen, zodat ze beter naar hun eigen meningen over maatschappelijke ideeën over gender en leiderschap kunnen kijken.’

Schilderij door Liza Klimova
Schilderij door Liza Klimova

Liza Klimova, Arts, Media and Society

Liza volgde zowel de schildercursus als de tekencursus. ‘Tijdens mijn studie mistte ik het om praktisch aan het werk zijn. Ik heb altijd graag over kunst geleerd en daarom koos ik voor Arts, Media, and Society, maar we behandelen alleen maar theoretisch werk of doen onderzoek. Ik wilde mezelf uitdagen en zien hoeveel ik mijn kunstenaarschap kan verbeteren en hoe ik dat kan toepassen op mijn studie.’

‘Practicum Artium was voor mij heel zinvol en lonend, omdat ik nog niet eerder formele kunstlessen had gevolgd. Aan het einde van de lessen zag ik verbetering in zowel mijn kunstenaarschap als mijn houding ten opzichte van wat ik maak: ik voel me zelfverzekerder en ben trotser. De professoren waren zeer behulpzaam en responsief, zelfs tijdens COVID-19. Hoewel het jammer was dat we niet fysiek les konden krijgen hebben de professoren het goed gemaakt met hun enthousiasme en wisten de medewerkers een mooie online tentoonstelling te maken.’

‘De symbiose tussen mens en natuur en nieuwe manieren om naar landschappen te kijken was de inspiratie voor mijn werken voor de schildercursus. Ik ben geïnteresseerd in omgeving en het heeft me altijd gefascineerd hoe we menselijke kenmerken aan de natuur toeschrijven (bijvoorbeeld Moeder Aarde). Daarom probeerde ik in mijn werken menselijke kenmerken toe te voegen aan landschappen door bomen of aarde de textuur van huid te geven, of water rood te kleuren, als bloed. Ik ben geïnspireerd door mijn dromen: de kleuren en vormen van de meer abstracte schilderijen zijn geïnspireerd door emoties die ik overdag of in mijn dromen heb ervaren.’

Over Practicum Artium

Practicum Artium is een programma dat ontwikkeld is speciaal voor studenten van Universiteit Leiden met talent voor beeldende kunst. Studenten volgen vakken aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, bestaande uit een breed scala aan keuzevakken in tekenen, schilderen, grafische vormgeving en fotografie: een unieke kans voor je verdere artistieke ontwikkeling. De lessen vinden meestal in de avond plaats, waardoor je dit talentprogramma gemakkelijk kunt combineren met je academische opleiding.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.