Universiteit Leiden

nl en

Een digitaal warm welkom voor Leidse eerstejaars

Geen versierde bordjes op een overvolle Lammermarkt, maar een videomeeting die langzaam volstroomt en de onvermijdelijke vraag ‘kunnen jullie mij verstaan?’ De 51e EL CID ging dit jaar online van start, op woensdag 5 augustus. Vanwege de coronamaatregelen is het grootste deel van het programma omgebouwd naar livestreams en videomeetings. Het is even wennen, maar de mentoren en ruim 4000 deelnemers hebben er hoe dan ook zin in!

EL CID-mentoren Mirthe en Anne maken digitaal kennis met de 19 deelnemers die zij deze week online de stad en het studentenleven gaan laten ontdekken.
EL CID-mentoren Mirthe en Anne maken digitaal kennis met de 19 deelnemers die zij deze week online de stad en het studentenleven gaan laten ontdekken.

Het is even passen en meten in de studentenkamer van mentor Anne, maar we passen er nog bij net op genoeg afstand van haar en haar medementor Mirthe – die ook weer afstand moet houden natuurlijk. Anne (21, Geneeskunde) en Mirthe (ook 21, Psychologie) zijn mentoren voor groepje 185, met 19 studenten Koreastudies. Er staan twee laptops klaar op tafel en ze nemen nog snel even door wat ze met hun groepje als kennismaking gaan doen. ‘Ik ben een beetje zenuwachtig!’ zegt Anne.

Online programma

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de EL CID dit jaar flink anders in elkaar zit. In enkele maanden tijd heeft het EL CID-bestuur een nieuw programma in elkaar moeten zetten. De belangrijkste verandering: een groot deel van de gezamenlijke activiteiten in de week vindt nu online plaats, van 5 t/m 7 augustus. Van 9 t/m 19 augustus mag elk groepje één dag naar Leiden komen voor een fysiek programma, om de stad te verkennen en kennis te maken met de vele verenigingen in de stad. Het programma voor deze dag is ook coronaproof, en afgestemd met de burgemeester en Veiligheidsregio.

Virtueel platform 

Het online programma vindt bijna allemaal plaats via het uitgebreide virtuele platform van EL CID. Daarin zijn de livestreams te zien van de opening, de Grote Studenten Spelshow, het sportblok en de faculteitenochtend en de Bandjesavond op vrijdagavond. Maar er staan ook video’s over alle studentenverenigingen, praktische informatie over de universiteit en faculteiten, spelletjes om met je groepje te spelen en een interactieve kaart van Leiden waarmee ze alvast de stad kunnen verkennen.

Het past nét in de studentenkamer van Anne (links).
Het past nét in de studentenkamer van Anne (links).

Online ontmoetingen

Een bijzondere functie op het EL CID-platform is de Match-pagina. Eerstejaars vullen een profiel in als ze het EL CID-platform gaan gebruiken, met hun studie en interesses. En vervolgens kan er naar links of rechts geswipet worden om iemand met vergelijkbare interesses te vinden. Is er een match, dan kunnen de eerstejaars met elkaar chatten. Zo is het ook online toch mogelijk om nieuwe contacten te leggen buiten je groepje, en wellicht wel toekomstige goede vrienden te ontmoeten. 

Videomeeting met je groepje

Om iets over tien staan er negentien gezichten op het scherm, en trappen Mirthe en Anne digitaal de EL CID-week af. Ze beginnen met een voorstelrondje, eigenlijk net zoals ze ‘in het echt’ zouden hebben gedaan. De deelnemers zeggen stuk voor stuk uit te kijken naar het kennis maken met elkaar, ze zullen immers de komende drie jaar samen in de collegebanken zitten. Na het voorstelrondje gooien de mentoren er even wat actie in met een spelletje. ‘Wie het eerste met een…. mondkapje voor het scherm zit!’ roept Mirthe, waarna negentien mensen uit beeld stuiven op zoek naar een mondkapje. Zo worden er ook nog een schaar en een plant opgesnord door alle deelnemers, waarop Anne een vrolijke groepsfoto met de attributen maakt. 

Unieke EL CID

Dan is het tijd voor de officiële opening van de 51e EL CID. De videomeeting blijft open staan, zodat ze toch nog een beetje het gevoel hebben samen bij de opening te zijn. EL CID-voorzitter Mirte Haanappel heet de nieuwe studenten van harte welkom in de stad, en vertelt wat over het bijzondere programma dit jaar. ‘Het wordt de meest unieke EL CID ooit, en jullie zijn er onderdeel van.’ 

'Wie het eerst een mondkapje, plant en schaar in beeld heeft.' De mentoren weten ook digitaal hun groepje in beweging te krijgen.
'Wie het eerst een mondkapje, plant en schaar in beeld heeft.' De mentoren weten ook digitaal hun groepje in beweging te krijgen.

Mooiste tijd

Rector Carel Stolker richt ook het woord tot de studenten. ‘Jullie gaan eigenlijk een veel spannender EL CID meemaken dan alle jaren hiervoor.’ Hij blikt vast vooruit naar de start van het studiejaar, op 31 augustus. ‘We gaan proberen online onderwijs en fysiek onderwijs goed te combineren; wat fysiek kan, zullen we dan ook in die vorm doen, maar soms zullen we ons toch tot online vormen moeten wenden. Maar weet dat we vooral voor jullie als eerstejaars alles doen om jullie de universiteit te laten ervaren.’ Traditiegetrouw geeft ook burgemeester Henri Lenferink acte de préséance bij de opening. ‘Ook al voelt het nu misschien gek, ik weet dat ook jullie later zullen terugkijken op je studententijd als de mooiste tijd van je leven.’

Dansje voor de webcam

Dan wordt een knallend muziekje gestart in de livestream. Mentoren Mirthe en Anne kijken elkaar even twijfelend aan: ‘Gaat dat lukken, dansen in deze kleine kamer?’ Maar snel springen ze op, en laten hun groepje het EL CID-dansje van dit jaar zien. Het enthousiasme van de twee werkt aanstekelijk, zelfs zo vroeg op de ochtend, de eerstejaars zitten te swingen voor hun scherm. Er wordt zelfs meegedanst: eerstejaars Minou had de video van het dansje gisteravond al op het virtuele platform ontdekt en doet het refrein al soepel mee. ‘Nu de rest nog – maar dat gaan we jullie vanavond leren,’ zegt Anne.

Anne en Mirthe demonstreren voor de webcam het jaarlijkse EL CID-dansje aan hun mentorgroepje.
Anne en Mirthe demonstreren voor de webcam het jaarlijkse EL CID-dansje aan hun mentorgroepje.

Zelf verdiepen in verenigingen

Aan het eind van de officiële opening zwaaien ze hun groepje gedag voor de lunchpauze. Ze spreken af elkaar om één uur weer te zien. ‘Dan willen we met de app Kahoot een soort quizje gaan doen. Met vragen over de stad, de universiteit, maar ook over verenigingen en of ze daar interesse in hebben,’ zegt Mirthe. Dit jaar moeten de studenten zich iets meer zelf gaan verdiepen in de verenigingen, onder andere met de informatie op het EL CID-platform. Op de fysieke dag is het dan mogelijk je individueel aan te melden voor rondleidingen bij verenigingen, of naar de verenigingenmarkt te gaan voor meer informatie. ‘We kunnen dus helaas niet met het hele groepje bij een aantal verenigingen langs. Maar op deze manier kan iedereen hopelijk toch ontdekken wat hij of zij leuk vindt!’

Enthousiasme delen

De twee mentoren kijken erg uit naar deze week. ‘Als mentor ben je heel bepalend voor deze week, en voor hoe deze groep eerstejaars kennismaakt met elkaar en de stad. Het is zo leuk om je enthousiasme over te brengen voor de stad, het studeren en wat het studentenleven je allemaal kan bieden.’ zegt Anne. Mirthe vult aan: ‘Het geeft ook veel voldoening om te zien dat iemand het naar zijn zin heeft, bij iets wat jij mede georganiseerd hebt.’ Dat het programma voor een groot deel online is, wordt wel een uitdaging. ‘Je moet als mentor veel meer de leiding nemen, vaker zeggen “nu gaan we dit doen, en nu dat” of bijvoorbeeld zo’n quiz gaan doen. Anders gebeurt er helemaal niets in zo’n videomeeting,’ legt Anne uit. Gelukkig hebben ze daar al wel mee kunnen oefenen bij alle mentortrainingen. Mirthe lacht: ‘En daar hebben we ook al wat spelletjes en trucjes kunnen testen, en ontdekt dat sommige dingen helemaal niet werkten!’ deze eerste uurtjes concluderen de dames tevreden: ‘Het ging best lekker.’ Dat biedt vertrouwen voor de rest van de week!

Tekst: Marieke Epping
Foto's: Rob Dorresteijn

Mentor Anne: 'Het is zo leuk om je enthousiasme over te brengen voor de stad, het studeren en wat het studentenleven je allemaal kan bieden.’
Mentor Anne: 'Het is zo leuk om je enthousiasme over te brengen voor de stad, het studeren en wat het studentenleven je allemaal kan bieden.’
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.