Universiteit Leiden

nl en

Hoe de EL CID-week toch door kon gaan

Door de coronamaatregelen van het kabinet kwam de EL CID ineens op losse schroeven te staan. Toch kan de jaarlijkse introductieweek op 5 augustus van start gaan. Hoe heeft het EL CID-bestuur dat voor elkaar gekregen? Een kijkje achter de schermen door de ogen van voorzitter Mirte Haanappel.

‘Het is een beetje druk,’ zegt Mirte Haanappel met een knipoog. De 23-jarige voorzitter van de EL CID-bestuur neemt plaats in een spreekkamer van Studentencentrum Plexus voor een kort interview, anderhalve week voordat de jaarlijkse introductieweek losbarst. Er is al ontzettend veel werk verzet om alles in goede banen te leiden, maar er blijven nog dagelijks nieuwe uitdagingen de kop opsteken. En dus werkt het team vrijwel non-stop door. ‘Maar kom maar op met je vragen, misschien kan dit interview even mijn zinnen verzetten.’

Toen ze in september 2019 toetrad tot het EL CID-bestuur, had ze niet kunnen vermoeden wat er een jaar later zou gebeuren. Nu moet ze in coronatijd een recordaantal van 3892 eerstejaars (and counting) kennis laten maken met stad, studie en studentenleven. Alle schema’s, alle draaiboeken van voorgaande jaren bleken in één klap nutteloos, en het EL CID-team moest met stoom en kokend water een plan B bedenken voor de meest feestelijke week van het collegejaar. En dat gaat ze lukken.

Mirte Haanappel

Mix van digitaal en fysiek

Ongeveer 2,5 maand geleden werd de knoop doorgehakt: de aankomende EL CID wordt een mix van digitaal en fysiek. Ieder mentorgroepje maakt vanaf 5 augustus drie dagen kennis met elkaar via de digitale weg, en als kers op de taart komen ze ook nog een dag bij elkaar in Leiden voor stadstours, faculteitsbezoeken en een kennismaking met het studentenleven. Een gezamenlijk diner moet de prille vriendschapsbanden bezegelen.

Het wordt nog even spannend of dat laatste gaat lukken, zegt Haanappel. Een verkort en deels digitaal programma kan natuurlijk nooit opwegen tegen de ‘oude’ EL CID-week, die bol staat van grote feesten en gezelligheid. Het feestgedruis is de ideale manier om de ietwat schuwe eerstejaars om te smelten tot hechte vriendengroepen. Zo rond het einde – vaak op het Leids Eerstejaars Festival – worden vriendschappen beklonken die misschien wel een leven lang kunnen duren. Die massale feesten zijn simpelweg niet mogelijk in deze editie, en dat is een groot gemis.

Veiligheid tijdens de EL CID

Alle eerstejaars studenten kunnen tijdens de aankomende EL CID een dag naar Leiden komen voor een fysieke kennismaking met studiegenoten, stad, faculteit en studentenleven. Dat gebeurt in kleine groepjes verspreid over tien dagen, zodat het niet te druk wordt in de stad. Toch blijft het goed oppassen om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende afstand houdt, geeft Haanappel toe. ‘We geven de mentoren duidelijke instructies mee, hebben locatiemanagers aangesteld, en zorgen voor voldoende handgel en mondkapjes voor de crew. Daarnaast drukken we alle deelnemers op het hart om de 1,5 meter afstand te bewaren en de maatregelen van de overheid op te volgen.’

Met de volgorde – eerst digitaal en later fysiek – hoopt de EL CID-crew dit jaar toch nog enigszins te compenseren voor dat verlies. Haanappel: ‘We laten de eerstejaars heel bewust eerst digitaal kennis maken. Zo haal je de licht ongemakkelijke spanning er vanaf voordat zij elkaar in het echt ontmoeten. Op die ene fysieke dag in Leiden kennen de groepsgenoten elkaar dus al een beetje, en kun je veel sneller een echte band opbouwen. Dat wordt vast leuk!’

Bijna gestrand op Tenerife

Lange tijd was het de vraag of de EL CID dit jaar überhaupt door kon gaan. De eerste twijfels ontstonden in maart van dit jaar, toen het zeskoppige bestuur op het vliegtuig stapte naar Tenerife. Ze wisten van tevoren al dat ze in de zomer flink moesten doorwerken, dus namen ze het er nog even van. En zeg nou eerlijk: waar is het beter brainstormen dan in de Canarische zon? Twee dagen later kondigde het kabinet extra maatregelen aan tegen de verspreiding van het coronavirus, en werd ook al gehint op het stopzetten van het vliegverkeer.

‘Het was mayhem [chaos, red.] op het vliegveld van Tenerife,’ herinnert Haanappel zich. ‘Iedereen probeerde naar huis te komen. Onze vlucht op 17 maart werd geannuleerd, dat was schrikken. Gelukkig werd diezelfde vlucht later gebruikt om Nederlanders te repatriëren, dus toen konden we alsnog aan boord. Maar het was zeker geen ontspannen vakantie.’

Het kantoor van het EL CID-bestuur

Toch dacht het bestuur op dat moment nog niet dat de EL CID in gevaar was. Het startschot van de introductie duurde gevoelsmatig nog een eeuwigheid, en voor die tijd zou de ziekte wel uitrazen of in ieder geval onder controle zijn. Dat bleek niet het geval, en op 21 april maakte het kabinet bekend dat er tot 1 september geen grootschalige evenementen kunnen plaatsvinden. Dat sloeg natuurlijk in als een bom bij het hardwerkende groepje. Haanappel: ‘Eerlijk is eerlijk, we hebben alle zes wel eens gedacht: waar zijn we aan begonnen?’

Gelukkig was het bestuur op dat moment al enigszins voorbereid. Al in april begon het zestal scenario’s uit te denken. Er lag een programma voor als de EL CID gewoon door kon gaan, maar daarnaast maakten ze ook een volledig digitaal scenario voor als de pandemie zou aanhouden. Uiteindelijk werd het dus iets daar tussenin, met een mix van zowel online als offline. ‘De afgelopen maanden waren een spoedcursus crisismanagement,’ zegt Haanappel terugblikkend. ‘Hectisch, maar erg waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling.’

Tekst: Merijn van Nuland
Beeld bannerafbeelding: Simone Both (gemaakt voordat de coronacrisis uitbrak)

Leidse studentenverenigingen verenigd in online platform

Kennismaken met de Leidse studentenverenigingen is dit jaar een stukje lastiger. Maar geen zorgen: alle Leidse verenigingen zijn sindskort verenigd in een online platform, zodat je ze gemakkelijk kunt vergelijken. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.